Igor Dodon a avut o întrevedere la New York cu Klaus Iohannis. Despre ce au discutat oficialii

  • 26 Septembrie 2019 09:07
Igor Dodon a avut o întrevedere la New York cu Klaus Iohannis. Despre ce au discutat oficialii

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu omologul său de la București, Klaus Iohannis, în marja participării la sesiunea Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York.

Potrivit Agerpres, Klaus Iohannis a subliniat că drumul european al Republicii Moldova este singura opțiune de natură să aducă prosperitate cetățenilor săi.

"Președintele Klaus Iohannis a subliniat în cadrul întrevederii că, din perspectiva României, drumul european al Republicii Moldova, pe care Bucureștiul îl susține cu fermitate, este singura opțiune de natură să aducă prosperitate cetățenilor săi. Totodată, președintele României a evidențiat importanța menținerii și dezvoltării Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ca relație specială, strategică și care trebuie să aibă permanent substanță", a informat Administrația Prezidențială de la București, prin intermediul unui comunicat.

Președintele României a abordat și tema conflictului transnistrean, arătând că țara noastră este "direct interesată de evoluțiile privind acest dosar, având în vedere interesele de securitate" ale României.

"Președintele Klaus Iohannis a subliniat că din perspectiva României, care sprijină soluționarea acestui conflict cu respectarea frontierelor internațional recunoscute ale Republicii Moldova, este important de evitat orice soluție care implică federalizarea Republicii Moldova sau altă formulă, care ar afecta vectorul său pro-european", reiese din comunicat.

Klaus Iohannis a evidențiat sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova prin proiectele strategice de interconectare și prin cele cu impact social pozitiv asupra nivelului de trai al cetățenilor, finanțate și derulate de țara noastră.

Totodată, a făcut apel la valorificarea patrimoniului comun de istorie, cultură și limbă română, "care nu pot și nu trebuie în niciun caz să fie negate sau instrumentate politic" în Republica Moldova.

De asemenea, a subliniat importanța sprijinirii eforturilor actualului guvern de la Chișinău pentru reformarea, europenizarea și eficientizarea administrației, justiției și a altor sectoare.

La rândul său, Igor Dodon a declarat că în cadrul discuțiilor cu liderul de la Cotroceni a subliniat caracterul strategic al cooperării noastre, menționând faptul că România este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. „Am adus mulțumiri conducerii României pentru susținerea Republicii Moldova în domenii de interes major și pentru realizarea mai multor programe și proiecte importante, inclusiv in domeniul economic, social, energetic. În context, am reiterat faptul că relațiile cu statul vecin constituie o prioritate pentru administrația prezidențială”, a comunicat Igor Dodon. 

Președintele Republicii Moldova a arătat la rândul său că susține Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Moldova, dar și că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă "o prioritate" pentru el.

El a dat asigurări că nu se intenționează federalizarea Republicii Moldova ca element în cadrul soluționării conflictului transnistrean, formula avută în vedere fiind cea a unui statut special. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău