Igor Dodon a avut declarații oscilante în ultimii doi ani referitor la Acordul de Asociere

  • 18 Noiembrie 2016 13:10
Igor Dodon a avut declarații oscilante în ultimii doi ani referitor la Acordul de Asociere

Liderul socialiștilor Igor Dodon a avut declarații oscilante în ultimii doi ani cu referire la Acordul de Asociere pe care Republica Moldova l-a semnat cu Uniunea Europeană, notează autorii unui articol scris în cadrul proiectului Sic.

Potrivit lor, „de la declarații ostile acum doi ani față de Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, liderul socialist a revenit la sentimente mai bune în timpul campaniei electorale, ca după alegeri, proaspătul președinte să reia tonul agresiv prin care s-a remarcat la început”.

Autorii susțin că din 2014 și până în vara acestui an, Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a organizat mai multe acțiuni, inclusiv de protest, precum și conferințe și mese rotunde în care socialiștii se pronunțau deschis pentru anularea Acordului de Asociere și încercau să scoată în evidență deficiențele implementării documentului. „Până aici e clară poziția socialistului. Chiar și așa, analizând în profunzime articolele, putem deduce că și în interiorul acestei perioade, Igor Dodon evoluează de la denunțare, în 2014, până la necesitatea revizuirii Acordului de Asociere în 2016”, se spune în materialul Sic!

În campania pentru alegerile prezidențiale, Igor Dodon a revenit la „sentimente mai bune” în cea ce privește Acordul de Asociere la blocul comunitar. În cadrul unei dezbateri la postul public de televiziune, înaintea turului doi de scrutin, candidatul socialist a declarat că pledează pentru relații bune cu UE și a infirmat faptul că ar dori să anuleze acordul. Igor Dodon a mai spus, în concluzie, că „în relațiile cu UE, regimul liberalizat de vize rămâne intact. Rămân relații bune, parteneriate, dar trebuie să rezolvăm problema cu comerțul, în urma unor negocieri”.

În articol se mai spune că, tot în campania electorală, Igor Dodon „a lăsat-o mai moale” și cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică, teză pe care a promovat-o insistent în mai toate declarațiile sale publice. Mai mult, în cadrul unei dezbateri electorale, liderul PSRM lasă de înțeles că după alegerea sa în funcția de președinte va lăsa acest deziderat în grija Partidului Socialiștilor.

„Deși nu a fost confirmat oficial și în pofida faptului că victoria sa în alegerile din 13 noiembrie este contestată, proaspăt ales președinte, Igor Dodon a oferit primele interviuri în presa din Federația Rusă, în care socialistul s-a sucit din nou. Într-un interviu apărut la 14 noiembrie pentru publicația moscovită Izvestia.ru, Igor Dodon afirmă iarăși că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este „o mare greșeală” și că își propune abolirea documentului”, notează autorii articolului publicat pe sic.md.

În același interviu, Igor Dodon s-a declarat un susținător al ideii de aderare la Uniunea Eurasiatică. El a mai menționat că prerogativele de care dispune președintele țării îi permit să semneze pentru început un memorandum și a anunțat că ar putea veni cu o astfel de inițiativă. Această declarație vine oarecum în contrasens cu ideile exprimate de Igor Dodon în cadrul dezbaterii de la ProTV Chișinău precum că, dacă va fi ales, va un președinte al tuturor și că de integrarea eurasiatică se va ocupa mai departe Partidul Socialiștilor.

În concluzie, autorii articolului spun că acesta este un exemplu de discurs politic oportunist, folosit cu pricepere de un politician cu experiență cum este Igor Dodon și rămâne de urmărit și în continuare în ce direcție se va îndrepta socialistul din noua postură de șef al statului.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău