Igor Chiriac: „Este important ca alegerile în Republica Moldova să fie libere și corecte”

  • 05 Iulie 13:49
Igor Chiriac: „Este important ca alegerile în Republica Moldova să fie libere și corecte”

Pe 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul constituțional cu privire la integrarea europeană. Statul Republica Moldova trebuie să ofere acum și în viitor garanții pentru desfășurarea unor alegeri libere și corecte. În spațiul public au apărut declarații privind „intenția unor anumite forțe” de a frauda următoarele alegeri. Ce stă la baza unor astfel de declarații și cât de sigure sunt garanțiile legale și administrative împotriva fraudelor sunt subiecte discutate de particiapnții unei dezbateri publice organizate astăzi de Agenția de presă IPN.

În timp ce unii reprezentanți din opoziție atrag atenția că ar exista suspiciuni de fraudare a proceselor electorale din toamnă, membrii partidului de guvernământ dau asigurări că își doresc scrutine libere și corecte.

Secretarul general al Partidului Social Democrat European, Iurie Cazacu, a subliniat că procesul electoral ține, în primul rând, de credibilitatea autorităților electorale, a Comisiei Electorale Centrale ca organ care organizează scrutinele. Există semne de întrebare față de componența Comisei Electorale Centrale, care este reprezentată în mare parte de membrii propuși de către putere.

„Toate partidele, care la o anumită etapă s-au aflat în opoziție, spuneau că organul electoral sau partidul de guvernare pregătește ceva. În această perioadă, această suspiciune din partea partidelor de opoziție nu a dispărut. Eu cred că a crescut această suspiciune față de intenția de a frauda procesele electorale care vor urma”, a afirmat Iurie Cazacu.

La rândul său, deputatul PAS, Igor Chiriac, a subliniat că Republica Moldova se află într-o situație bună în ceea privește actele normative care asigură un proces electoral democratic.

„Faptul că s-au început oficial negocierile dintre Rep. Moldova și UE, înseamnă că în Rep. Moldova există totuși o democrație suficientă pentru a admite țara noastră la masa de negocieri. Pentru noi este important ca alegerile în Rep. Moldova să fie libere și corecte, oamenii să aibă încredere în felul în care a avut loc procesul electoral”, a spus Igor Chiriac.

Analistul Igor Boțan a precizat că instituția abilitată să asigure exercitarea dreptului constituțional de a alege și de a fi aleși, inclusiv prin asigurarea respectării legislației cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, este Comisia Electorală Centrală. În opinia expertului, actuala componență a Comisei Electorale funcționează relativ bine.

„Eu dacă urmăresc ședințele CEC-ului, văd că reprezentanții înaintați de opoziție uneori au o anumită atitudine care se deosebește de cea a majorității care adoptă voturi, dar de cele mai multe ori acolo e consens. Aceasta e garanția că lucrurile sunt puse pe o fundație relativ bună”, a precizat Igor Boțan.

Amintim că, la data de 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale, precum și referendumul constituțional cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:2,06 m/s
Mon
27
Tue
28
Wed
30
Thu
31
Fri
31
Arhivă Radio Chișinău