Igor Cașu: Prin informare putem depăși moștenirea regimului comunist

  • 19 August 2021 16:17
Igor Cașu: Prin informare putem depăși moștenirea regimului comunist

La 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova este important să ne desprindem de moștenirea trecutului comunist. În plus, este necesar să studiem cât mai mult esența regimurilor totalitare și autoritate pentru a nu permite repetarea unor astfel de orori în viitor. Este opinia istoricilor, potrivit cărora percepția diferită a societăților despre impactul regimurilor totalitare influențează și astăzi relațiile dintre state, notează IPN.

În timpul dezbaterii publice organizate de Agenția de Presă IPN intitulate „Povara înțelegerii contradictorii a problemei victimelor regimurilor totalitare” istoricul Igor Cașu a menționat că regimul comunist este perceput diferit în diferite state, întrucât factorul politic este cel care influențează răspândirea informației veridice.

„Este important să ținem cont de soarta victimelor. Rusia are o datorie morală și față de cetățenii proprii, și față de cei din spațiul post-sovietic și post-comunist, în general. Este important să se facă lumină în privința adevărului istoric pentru că și astăzi ideea de eliberator este folosită și în disputele curente, astfel se încearcă a justifica invazia rusească din Estul Ucrainei”, a spus directorul Centrului de Studiere a Regimurilor Totalitare și Războiului rece, Igor Cașu.

Potrivit istoricului, regimul stalinist și cel fascist au multe tangențe, însă trebuie privite din perspective diferite. Igor Cașu a menționat că există istorici care încearcă să inducă ideea că nazismul a fost o replică la teroarea comunistă, însuși Holocaustul fiind o reacție la existența Gulagurilor sovietice. Potrivit lui, cele două regimuri sunt percepute diferit în funcție de diferențele de memorie dintre spațiul occidental și cel estic.

„Cele două regimuri, nazist și stalinist se bazau pe monopolul unui partid, existența unei singure ideologii, cenzura, poliția politică. Între Stalin și Hitler a existat mai mult decât o apropiere când era vorba de împărțirea sferelor de influență, există o apropiere genetică a celor două regimuri. Suntem în ajunul Zilei Independenței și trebuie să reamintim că independența noastră se bazează pe condamnarea regimului totalitar sovietic. Prin informare și cunoaștere putem depăși moștenirea regimului comunist”, a mai spus Igor Cașu

Dezbaterea intitulată „Povara înțelegerii contradictorii a problemei victimelor regimurilor totalitare” este a 201-a dezbatere din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizată de Agenția IPN, cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău