Igor Boțan: R.Moldova așteaptă din partea UE nu atât suport financiar, cât reguli care să permită business-ului privat din toată lumea să vină cu investiții

  • 23 Iulie 2019 16:36
Igor Boțan: R.Moldova așteaptă din partea UE nu atât suport financiar, cât reguli care să permită business-ului privat din toată lumea să vină cu investiții

Așteptările moldovenilor de la Uniunea Europeană nu țin doar de suportul financiar oferit Republicii Moldova ci și de regulile comunitare care să permită atragerea investițiilor din partea businessului privat.

Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema „Resetarea relațiilor cu UE: motive, șanse garanții” ,ediția a 114-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat de Agenția de presă IPN și Radio Moldova și a aparținut lui Igor Boțan, expertul permanent al proiectului.

„Toată lumea așteaptă din partea Uniunii Europene nu atât suport financiar, cât reguli care să permită business-ului privat din toată lumea să vină cu investiții pentru ca Republica Moldova să aibă valoare adăugată la ceea ce produce”, a spus Igor Boțan.

Potrivit expertului, Uniunea Europeană s-a dovedit a fi un partener de nădejde al Republicii Moldova. „Din 1998, de când a intrat în vigoare acordul de cooperare, UE a demonstrat că este un partener de nădejde, care, fără excepții, a susținut Republica Moldova. Atunci când au mers prost treburile în Republica Moldova, am văzut reacție adecvată a UE”, a conchis Igor Boțan.

Expertul consideră că bunele intenții ale coaliției de guvernare față de relația cu Uniunea Europeană sunt garantate de frica guvernanților de nu repeta soarta precedentelor partide care au pornit integrarea UE și au eșuat. „Partidele care au fost la guvernare, cele 4 partide care au pornit integrarea europeană sunt într-o situație dificilă. Liderii lor, unii dintre aceștia, sunt într-o situație greu de invidiat – unul este închis, altul este fugar. Eu cred că frica de revanșă a celor care au fost la guvernare poate fi un fel de garanție”, a declarat Igor Boțan.

Acesta a mai precizat că este nevoie ca cetățenii să își dorească ca Republica Moldova să intre pe un făgaș normal și să se dezvolte. De asemenea, potrivit lui Igor Boțan, partidele politice trebuie să intre în competiție, să se dezvolte și să se asigure un climat normal de dezvoltare.

În ziua de marți, 23 iulie, IPN a organizat dezbaterile publice cu tema „Resetarea relațiilor cu UE: motive, șanse garanții”. La ele au participat Gaik Vartanean, deputat din fracțiunea Partidului Socialiștilor, Dumitru Alaiba, deputat din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM, Iulian David, vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova și Igor Boțan, expertul permanent al proiectului Partidul Popular european din Moldova nu a acceptat invitația.

Dezbaterile publice cu tema „Resetarea relațiilor cu UE: motive, șanse, garanții”, constituie ediția a 114s-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău