Igor Boțan: Propaganda trebuie combătută prin inocularea cu gândirea critică

  • 03 Iunie 2024 18:23
Igor Boțan: Propaganda trebuie combătută prin inocularea cu gândirea critică

USRR și-a arogat meritul de a fi pus capăt fascismului și nazismului, deși acest lucru nu ar fi fost posibil fără concursul țărilor aliate. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice „Practici festive și inginerii identitare în regimurile (post)totalitare”, organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit expertului, practicile festive caracteristice regimurilor autoritare și totalitare încă mai sunt exploatate de partidele pro-ruse din Republica Moldova, iar acest fenomen poate fi combătut doar prin gândire critică și prezentarea părților pozitive și negative ale istoriei.

Potrivit expertului Igor Boțan, fascismul a fost o reacție la amenințarea bolșevismului, iar ideologia bolșevică își are explicațiile în opera lui Karl Marx, potrivit căruia revoluția permanentă trebuie să se termine cu dictatura proletariatului.

Dacă e vorba de dictatură, cei care au urmărit evoluțiile au înțeles că așa-zișii revoluționari erau oameni convinși, care l-au dat într-o parte pe Dumnezeu și biserica și în locul lor a fost pusă rațiunea. Am văzut asta și în Revoluția Franceză, imediat ce Dumnezeu a fost înlocuit cu rațiunea s-au scurs râuri de sânge. Lenin și Troțki insistau că revoluția bolșevică nu este altceva decât o repetare a revoluției iacobine din Franța. Dacă dictatura proletariatului trebuia să domine ca să dispară clasele, să aibă loc uniformizarea societății, o reacție la bolșevism a fost fascismul”, a spus expertul Igor Boțan.

URSS a învins fascismul și nazismul doar grație sprijinului oferit de țările aliate, mai spune Igor Boțan. Potrivit expertului, URSS-ul lui Stalin a confiscat victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, folosind-o în interes propriu și devalorizând contribuția comună a alianței antihitleriste.

Mussolini a fost lider socialist în Italia, a fost redactor al principalului ziar socialist „Avante”. Numai că Mussolini a avut ideea că nimicirea claselor este o prostie pentru că sistemul social e ca un organism, e nevoie de conducători, dar și clasa muncitoare trebuie să-și desfășoare activitatea, iar pentru asta e nevoie de un strat al antreprenorilor luați sub controlul partidului, iar sindicatele trebuie să aibă și ele un rol. Bolșevismul a avut vlăstari în fascism, iar venirea lui Hitler, care s-a inspirat de la Mussolini, a scos în prim-plan ideile rasiale. Dacă ne referim că regimul comunist a supraviețuit, iar cel fascist a dispărut, trebuie să explicăm că a dispărut în urma unui război dintre o coaliție de state dintre care două democratice, Marea Britanie și SUA, în cooperare cu URSS care era totalitaristă, ele au învins fascismul. În baza procesului de la Nurnberg fascismul a fost condamnat și URSS s-a pomenit învingătoare, cu pretenția că a avut cea mai mare contribuție în înfrângerea fascismului/nazismului” a spus expertul.

Igor Boțan mai spune că paradele militare și practicile festive specifice regimurilor totalitare încă mai sunt exploatate politic de partide pro-ruse din Republica Moldova. Impactul acestor acțiuni este în declin, iar sarcina istoricilor este să explice societății evenimentele fără retușarea părților negative.

Practicile festive sunt totuși într-un declin, acest lucru nu poate fi contestat, dar pentru că sunt forțe politice care sunt interesate în exploatarea acestor practici, ele mai supraviețuiesc. Evenimentele istorice, cele care sunt celebrate prin acest de acțiuni, trebuie privite în toată complexitatea. Sarcina cetățenilor, istoricilor, este să arate că evenimentele istorice au mai multe fațete, iar propagandiștii care încearcă să scoată în prim-plan doar anumite părți ale evenimentelor istorice trebuie combătuți prin gândire critică, prin etalarea întregii palete de aspecte caracteristice evenimentelor istorice”, a menționat Igor Boțan.

Dezbaterea publică la tema „Practici festive și inginerii identitare în regimurile (post)totalitare” este ediția a 37-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău