Igor Boțan: Partidul Democrat reabilitează PLDM și se lipsește de posibilitatea de a-l mai critica

  • 19 Decembrie 2017 20:53
Igor Boțan: Partidul Democrat reabilitează PLDM și se lipsește de posibilitatea de a-l mai critica

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, spune că o bună parte dintre candidaturile anunțate marți de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, la funcții de miniștri și vicepremieri sunt oameni care cândva au fost mâna dreaptă a fostului lider al PLDM, Vlad Filat. Igor Boțan crede că în felul acesta Partidul Democrat reabilitează Partidul Liberal Democrat și se lipsește de posibilitatea de a-l mai critica.

Solicitat de IPN să comenteze această mișcare politică a PDM, Igor Boțan a spus că este o acțiune orientată spre a ocupa spațiul mediatic. Faptul că PDM a apelat la oamenii care au fost apropiați fostului lider PLDM, Vlad Filat, arată că democrații nu prea au propriile cadre și recurg la foști aliați, pe seama cărora anterior puneau toată vina pentru nereușita guvernării. „Iată cei care au guvernat din partea PLDM acum sunt solicitați de PDM”, a remarcat Igor Boțan.

Cât privește reacția președintelui Igor Dodon, care a declarat că va semna demisia miniștrilor propuși spre eliberare, însă nu va semna numirea celor noi propuși, Igor Boțan afirmă că șeful statului nu are niciun rol aici. Practica a demonstrat că se poate și fără el. „Este interesant faptul că, într-un fel, se reface Alianța pentru Integrare Europeană, cea pe care PDM a renegat-o, iar acum o reface, aducând oameni care au avut pondere foarte mare în PLDM”, a mai spus analistul.

Potrivit lui Igor Boțan, oamenii cooptați de către PDM au pondere, sunt buni experți în domniile din care vin.

Potrivit PDM, va fi introdusă funcția de vicepremier pentru integrare europeană și aceasta urmează să fie ocupată de către fostul premier Iurie Leancă, liderul PPEM. În locul vicepremierului pentru reintegrare George Bălan va fi numită Cristina Lesnic. În fotoliul de ministru al economiei și infrastructurii, în locul lui Octavian Calmâc, urmează să vină fostul premier Chiril Gaburici. La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în locul Stelei Grigoraș, vine Svetlana Cebotari, directoarea Centrului de Transfuzie a Sângelui. La Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, pe Vasile Bâtca îl va înlocui Liviu Volconovici, rectorul Universității Agrare. Pe ministrul de externe Andrei Galbur îl va înlocui Tudor Ulianovschi, ambasadorul Republicii Moldova la Geneva. Iar la conducerea Ministerului Justiției revine Alexandru Tănase, fost președintele al Curții Constituționale, care îl va înlocui pe Vladimir Cebotari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0
Ninsoare
Umiditate:93 %
Vint:6,17 m/s
Thu
-0
Fri
-2
Sat
-0
Sun
-0
Mon
-4

Curs oficial BNM 27 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0973 -0.1269
USD 17.3833 -0.0736
RON 4.3276 -0.0264
UAH 0.6175 -0.0027
RUB 0.2312 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău