Igor Boțan: După 30 de ani, reforma descentralizării trebuie să fie încununată cu șansa oferită R. Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană

  • 25 Ianuarie 2023 13:52
Igor Boțan: După 30 de ani, reforma descentralizării trebuie să fie încununată cu șansa oferită R. Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană

Scopul reformei de descentralizare este de a crea administrații publice capabile să-și îndeplinească funcțiile și atribuțiile, astfel încât să asigure dezvoltarea economică, socială și instituțională în comunitățile din Rep. Moldova. Subiectul descentralizării a fost astăzi, 25 ianuarie, în centrul unei discuții publice, organizate de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” în parteneriat cu programul Comunitatea mea, scrie Radio Chișinău.

Subiectul descentralizării este foarte important și în acest sens Guvernul Rep. Moldova și-a pus ca scop de a participa la toate evenimentele care au ca obiect de discuții tot ce ține de administrația publică locală, a declarat secretarul general al Guvernului, Igor Talmazan:  

Reforma descentralizării este un document destul de consistent bine structurat și bazat pe o analiză. La această etapă aș vrea ca noi să avem într-adevăr o consultare și o participare cât mai largă în tot ceea ce ține de elaborarea și planificarea activităților pe viitor. Vom avea o descentralizare efectivă doar atunci când vom avea analiza completă și detaliată a fiecărei atribuții în parte”, a spus Igor Talmazan.

Scopul nostru final este să avem capacitatea de a presta servicii de calitate cetățenilor Republicii Moldova, a menționat și deputata Larisa Voloh:    

Aceste servicii pot fi asigurate doar cu condiția unei administrări publice centrale capabile, eficiente și cu capacități consolidate atât financiare, cât și materiale. Amalgamarea voluntară este prima etapă în cadrul reformei de descentralizare. Astfel, acum suntem în proces de elaborare a unui act legislativ care să aducă mai multă claritate pe acest proces”, a declarat Larisa Voloh:

După 30 de ani, reforma descentralizării trebuie să fie încununată cu șansa oferită Rep. Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, spune analistul politic, Igor Boțan:

 „Vreau să vă spun că reforma administrației publice este cea mai durută reformă. Înainte de a continua această reformă noi trebuie să înțelegem că avem de lucrat cu cetățenii. Deci, prima etapă în această reformă se referă la amalgamarea voluntară. A doua etapă - la revizuirea legislației, iar a treia etapă este despre implementarea propriu zisă. Trebuie să înțelegem că contextul actual ne obligă să nu ratăm o șansă, este vorba despre statutul candidat pentru Aderarea la Uniunea Europeană. Acest moment ne obligă să ne unim eforturile”, a declarat Igor Boțan.

În context, directorul programului Comunitatea Mea Daniel Șerban, a declarat că, descentralizarea este un subiect de importanță națională. Atât strategia de administrație publică, dar mai ales implementarea ei trebuie să fie una de succes, pentru că acesta este drumul Rep. Moldova către integrarea europeană.

Programul Comunitatea mea, finanțat de USAID și implementat de IREX. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău