Igor Boțan, despre cetățenii din Ucraina care se află pe teritoriul R.Moldova: „Aici găsesc adăpostul de care au nevoie”

  • 10 Mai 2022 14:14
Igor Boțan, despre cetățenii din Ucraina care se află pe teritoriul R.Moldova: „Aici găsesc adăpostul de care au nevoie”

„Refugiații ucraineni: șaptezeci și cinci de zile de conviețuire pașnică în Moldova pe timp de război în Patria lor” este tema unei noi dezbateri organizate astăzi de agenția de presă IPN.

O analiză a portretului refugiaților arată că familiile care ajung în Rep. Moldova sunt formate în mare parte dintr-o bunică și o mama cu doi copii. Majoritatea staționează pe teritoriul țării noastre pentru o perioadă determinată de timp, pentru a-și perfecta actele ca mai apoi să plece mai departe spre țările Uniunii Europene, susține administratorul unui Centru temporar de plasament a refugiaților din Chișinău Roman Russu.

”Refugiații care stau mai mult în Rep. Moldova, stau din comoditate pentru că mulți oameni cunosc și vorbesc limba rusă. Mulți, însă, au un fel de optimism și își spun că imediat războiul se va sfârși și vor putea reveni în Ucraina”

Analistul Igor Boțan este de părere că relațiile dintre refugiații ucraineni și cetățenii Rep. Moldova sunt strânse. Potrivit expertului, 10 la sută din populația țării este formată din cetățeni ucraineni.

Peste 90 la sută dintre refugiați au fost cazați în familii, iar Rep. Moldova, în pofida unui potențial economic modest, s-a descurcat bine în gestionarea crizei refugiaților, mai crede expertul.

”A priori putem spune că există această relație emoțională foarte puternică care îi face pe refugiații ucraineni să rămână aici în Rep. Moldova. Constant, în a cea a treia lună de război, cifra a oscilat de la 95 de mii până la 110 mii oameni care permanent s-au aflat pe teritoriul țării noastre. Această cifră ne face să fim încrezători că refugiații găsesc aici adăpostul de care au nevoie. Emoțional, au parte de un adăpost adecvat”

Kirill Prihodko, ucrainean de origine, s-a refugiat în Rep. Moldova din vestul Ucrainei. În prezent activează în calitate de manager de comunicare  a Centrului temporar de  plasament a refugiaților din Drumul Viilor. El spune că cetățenii din Ucraina nu se refugiază în Rusia pentru că percep această țară ca ocupantă.  

”De ce în Moldova? O întrebare bună. Unul din răspunsuri ar fi că mulți ucraineni care rămân pe teritoriul țării este faptul că Moldova se află lângă casele lor. Mulți dintre ei vor să revină, speră că războiul se va sfârși curând.

Ați mai avut o întrebare legată de Rusia. Nu mergem în Rusia pentru că noi considerăm că este țara ocupanților. Este ca și cum în cel de-Al Doilea Război Mondial să fi mers în Germania. Nu este posibil. Da, cu siguranță evacuarea are loc, din păcate spre Federația Rusă. De cele mai multe ori are loc însă într-un mod forțat”

Potrivit datelor statistice, de la începutul agresiunii militare a Federației Ruse asupra Ucrainei, la 24 februarie, peste cinci milioane de cetățeni din Ucraina s-au refugiat în alte state.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău