Igor Boțan: Cetățenii R.Moldova trebuie să aibă o motivație foarte puternică pentru a participa la alegerile europarlamentare

  • 07 Mai 2019 17:20
Igor Boțan: Cetățenii R.Moldova trebuie să aibă o motivație foarte puternică pentru a participa la alegerile europarlamentare

Igor Boțan, expert în sisteme electoare, susține că pentru Republica Moldova, Uniunea Europeană este cel mai important partener politico-economic și este principalul partener comercial. În condițiile în care Republica Moldova are Acord de Asociere cu UE, care este un document obligatoriu pentru ambele părți, lucrurile care se desfășoară în UE, inclusiv alegerile pentru Parlamentul European, sunt foarte importante pentru Moldova și pentru cetățenii moldoveni. La dezbaterile publice: „Alegerile europarlamentare 2019: impact pentru Moldova”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, Igor Boțan, care este expert permanent al proiectului, a declarat că cei din Republica Moldova, care au cetățenie românească, deci și cetățenie europeană, trebuie să participe la acest scrutin europarlamentar.

Igor Boțan a menționat că cetățenii Republicii Moldova, care și-au redobândit cetățenia românească sunt cetățeni ai Uniunii Europene și au dreptul și sunt încurajați să participe la aceste alegeri pentru Parlamentul European. În opinia sa, cetățenii Republicii Moldova pot cumva influența rezultatul acestor alegeri, participând la scrutin ca și din partea României.

„Cetățenii Republicii Moldova trebuie să aibă o motivație foarte puternică pentru a participa la aceste alegeri. Noi cunoaștem foarte bine modul în care Uniunea Europeană și-a lansat strategiile începând cu anul 2002, atunci a fost lansată ideea vecinătății europene. Noi am înțeles foarte bine de la emisarii europeni, de la înalții demnitari europeni care este scopul UE în raport cu țări precum Republica Moldova, Ucraina, Belarus, federația Rusă, Caucazul de Sud. Nouă ni s-a spus foarte clar că Uniunea Europeană, ca un organism în dezvoltare, în ajun de extindere, avea nevoie de așa-zisa „centură de prieteni” de-a lungul granițelor Uniunii Europene, de la Murmansk spre Marea Neagră și de la Marea Neagră, Mediterană până la Casablanca. Adică noi știm foarte bine locul pe care Uniunea Europeană i l-a rezervat Republicii Moldova, Ucrainei, altor țări din Parteneriatul Estic, din vecinătate pentru o anumită perspectivă”, a notat Igor Boțan.

Expertul este de părere că cetățenii, în special după semnarea Acordului de Asociere cu UE, cu siguranță își doresc ca Republica Moldova să progreseze și să se apropie de UE. „Însă, din păcate, nu este cazul. Pe de o parte, din cauza problemelor interne pe care le are Republica Moldova și, pe de altă parte, din cauza problemelor cu care se confruntă Uniunea Europeană. Și în aceste circumstanțe, inerția comportamentului electoral al cetățenilor europeni este mare – partidele tradiționale cel mai probabil vor obține o majoritate în Parlamentul European. La dubletul existent în perioada 2014-2019, cel mai probabil se va adăuga ALDE, cel puțin așa arată sondajele de opinie”, a spus el.

„Acest lucru este încurajator pentru noi, înțelegând că politicile Uniunii Europene în general și, în special, în privința Parteneriatului Estic, vor avea un grad foarte înalt de continuitate. Și aceasta este foarte important pentru Republica Moldova. Deci, politicile pe care le formează guvernarea din Republica Moldova trebuie să ia în considerare acest lucru – nu vor fi schimbări dramatice din acest punct de vedere”, menționează Igor Boțan.

În opinia sa, Republica Moldova are posibilitatea să influențeze alegerile prin România, prin votanții cu cetățenie română și este foarte important ca acest fapt să-l înțeleagă cetățenii care vor fi invitați la aceste alegeri. „Pentru cetățeni, este important ca în ajunul alegerilor să analizeze ofertele pe care le fac partidele, în primul rând, cele românești, să înțeleagă la ce familii europene acestea sunt afiliate, ce oferte propun alegătorilor și în mod corespunzător să procedeze în ziua votului”, a spus Igor Boțan.

Expertul a mai spus că este foarte important de reținut că UE i-a propus Moldovei, ce a avut să-i propună. „Uniunea Europeană și-a desfășurat activitatea în baza un documente bine elaborate și Republica Moldova a putut primi de la UE asistență pe toate dimensiunile pentru a se apropia de comunitatea europeană. Nu există aspecte din orice domeniu care să nu fie reglementate de Acordul de Asociere, prevederile căruia trebuie implementate, pentru că doar pe această cale țara își poate deschide noi perspective”. Igor Boțan este de părere că pentru Moldova apropierea de UE se poate face prin implementarea Acordului UE dar și prin proiecte bilaterale cu România.

„Noi trebuie să privim aceste alegeri nu doar ca o țară vecină a UE, a României, din simplul motiv că aproximativ o treime din cetățenii Republicii Moldova au și cetățenie română, deci, sunt cetățeni ai Uniunii Europene și au dreptul să participe la aceste alegeri. Acest lucru este foarte important. Deci, cetățenii Republicii Moldova, prin votul lor, chiar pot influența reprezentarea deputaților români în Parlamentul European. Știm cu toții că României îi revin 32 de locuri în PE. Pentru aceste alegeri, în România s-au înscris 23 de formațiuni politice, șapte candidați independenți”, a notat Igor Boțan. În opinia sa, există o gamă largă de concurenți electorali, care pot fi votați de către cetățenii Republicii Moldova.

Potrivit expertului, este important să se înțeleagă modul în care se votează în aceste alegeri. „Alegerile pentru Parlamentul European se desfășoară în baza sistemului electoral proporțional, iar parlamentele naționale decid, dacă sistemul este aplicat în calitate de unul deplin, după principiul „o țară - o circumscripție” sau țările pot fi divizate în circumscripții electorale cu mai multe mandate. Pentru cetățenii din diasporă sau din afara României trebuie să fie clar că se vor vota liste de partid închise întrucât este o singură circumscripție uninominală, iar pragul de trecere, care a fost introdus în 2018, pentru România a fost stabilit de 5%. Un alt lucru important care nu trebuie uitat este faptul că statul Republica Moldova este asociat cu UE și din aceste considerente alegerile pentru PE privesc Republica Moldova”, a spus Igor Boțan. Expertul a mai spus că una dintre prerogativele Parlamentului European este să adopte bugetul UE și să aleagă președintele UE.

Dezbaterile „Alegerile europarlamentare 2019: impact pentru Moldova”, ediția a 110-a, fac parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău