Ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, calea spre dictatură (Revista presei)

  • 20 Iunie 2017 09:24
Ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, calea spre dictatură (Revista presei)

Revisa presei din 20 iunie 2017

Ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, calea spre dictatură, titrează Jurnal.md, care citează un comentariu Deutsche Welle. Opinia Comisiei de la Veneţia, publicată luni, vizând proiectul democraţilor şi socialiştilor de la Chişinău de schimbare a sistemului electoral, este mai dură decât concluzia enunţată la finalul dezbaterilor de vineri, scrie publicația. În textul publicat luni, 19 iunie, Comisia de la Veneţia menţionează că „în lumina îngrijorărilor şi având în vedere lipsa de consens în această chestiune polarizatoare, asemenea schimbare fundamentală (trecerea de la sistemul electoral proporţional la sistemul mixt), chiar dacă este prerogativa suverană a ţării, nu este recomandabilă în acest moment”. Însă, guvernarea oligarhică de la Chişinău insistă să modifice sistemul electoral. Exponenţii acesteia jonglează cu avizul Comisiei de la Veneţia, ameţind populaţia cu demagogie prin intermediul presei controlate”, scrie Deutsche Welle.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că „mesajul Comisiei de la Veneția este unul neutru. PD-ului i se arată clar, fără menajamente, liniile roșii pe care le-a trecut, opoziției i se sugerează că posibilitatea implicării instituțiilor europene în lupta interpartinică din Republica Moldova este limitată, că schimbarea sau menținerea sistemului electoral proporțional depinde de politicienii și cetățenii moldoveni. Potrivit autorului, decât să ne speriem reciproc, am face mai bine să anticipăm posibilele schimbări, ca să nu ne surprindă nepregătiți. Candidații cu bani pot fi bătuți, cu inteligență, dar nu cu isterie panicardă, scrie Nicolae Negru. Totodată, editorialistul reține avizul Comisiei de la Veneția privind proiectul lui Igor Dodon. Comisa consideră că pretenția lui Dodon de a putea dizolva Parlamentul oricând îi va veni cheful poate duce la crearea unei „puteri executive excesive” și comportă riscul unor „conflicte instituționale”. Aceasta pune punct referendumului prezidențial”, conchide N. Negru.
Tot în Ziarul Național expertul pe politică externă Victor Chirilă atenționează că deși „Comisia de la Veneția nu neagă dreptul suveran al autorităților moldovenești să aplice sau nu recomandările sale, totuși, respingerea sau ignorarea neargumentată a recomandărilor sale atrage, volens-nolens, costuri politice atât pe plan extern, cât și pe cel intern. Acestea ar fi răcirea dialogului cu principalii parteneri europeni, colapsul credibilității guvernării în capitalele-cheie ale UE, aprofundarea divizării societății, escaladarea luptelor politice interne și deligitimarea guvernanților în ochii electoratului proeuropean”.

Ziarul de Gardă: Ce se întâmplă cu dosarele de rezonanţă deschise în 2017. În ultimele trei luni, mai mulţi actuali sau foşti funcţionari de rang înalt, anchetaţi în dosare de corupţie, au fost reţinuţi. Astăzi, însă, puţini dintre aceştia se mai află după gratii, majoritatea fiind cercetaţi în timp ce se află în arest la domiciliu sau sub control judiciar. ZdG a completat lista celor mai răsunătoare dosare instrumentate de Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie în acest an şi prezintă cele mai recente informaţii despre acestea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
10 °C
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,5 m/s
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
23 °C
Vin
23 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău