Ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, calea spre dictatură (Revista presei)

  • 20 Iunie 2017 09:24
Ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, calea spre dictatură (Revista presei)

Revisa presei din 20 iunie 2017

Ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, calea spre dictatură, titrează Jurnal.md, care citează un comentariu Deutsche Welle. Opinia Comisiei de la Veneția, publicată luni, vizând proiectul democraților și socialiștilor de la Chișinău de schimbare a sistemului electoral, este mai dură decât concluzia enunțată la finalul dezbaterilor de vineri, scrie publicația. În textul publicat luni, 19 iunie, Comisia de la Veneția menționează că „în lumina îngrijorărilor și având în vedere lipsa de consens în această chestiune polarizatoare, asemenea schimbare fundamentală (trecerea de la sistemul electoral proporțional la sistemul mixt), chiar dacă este prerogativa suverană a țării, nu este recomandabilă în acest moment”. Însă, guvernarea oligarhică de la Chișinău insistă să modifice sistemul electoral. Exponenții acesteia jonglează cu avizul Comisiei de la Veneția, amețind populația cu demagogie prin intermediul presei controlate”, scrie Deutsche Welle.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că „mesajul Comisiei de la Veneția este unul neutru. PD-ului i se arată clar, fără menajamente, liniile roșii pe care le-a trecut, opoziției i se sugerează că posibilitatea implicării instituțiilor europene în lupta interpartinică din Republica Moldova este limitată, că schimbarea sau menținerea sistemului electoral proporțional depinde de politicienii și cetățenii moldoveni. Potrivit autorului, decât să ne speriem reciproc, am face mai bine să anticipăm posibilele schimbări, ca să nu ne surprindă nepregătiți. Candidații cu bani pot fi bătuți, cu inteligență, dar nu cu isterie panicardă, scrie Nicolae Negru. Totodată, editorialistul reține avizul Comisiei de la Veneția privind proiectul lui Igor Dodon. Comisa consideră că pretenția lui Dodon de a putea dizolva Parlamentul oricând îi va veni cheful poate duce la crearea unei „puteri executive excesive” și comportă riscul unor „conflicte instituționale”. Aceasta pune punct referendumului prezidențial”, conchide N. Negru.
Tot în Ziarul Național expertul pe politică externă Victor Chirilă atenționează că deși „Comisia de la Veneția nu neagă dreptul suveran al autorităților moldovenești să aplice sau nu recomandările sale, totuși, respingerea sau ignorarea neargumentată a recomandărilor sale atrage, volens-nolens, costuri politice atât pe plan extern, cât și pe cel intern. Acestea ar fi răcirea dialogului cu principalii parteneri europeni, colapsul credibilității guvernării în capitalele-cheie ale UE, aprofundarea divizării societății, escaladarea luptelor politice interne și deligitimarea guvernanților în ochii electoratului proeuropean”.

Ziarul de Gardă: Ce se întâmplă cu dosarele de rezonanță deschise în 2017. În ultimele trei luni, mai mulți actuali sau foști funcționari de rang înalt, anchetați în dosare de corupție, au fost reținuți. Astăzi, însă, puțini dintre aceștia se mai află după gratii, majoritatea fiind cercetați în timp ce se află în arest la domiciliu sau sub control judiciar. ZdG a completat lista celor mai răsunătoare dosare instrumentate de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție în acest an și prezintă cele mai recente informații despre acestea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău