IEA: Cererea mondială de petrol, la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, din cauza impactului epidemiei

  • 25 Februarie 2020 19:35
IEA: Cererea mondială de petrol, la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, din cauza impactului epidemiei

Estimarea Agenției Internaționale a Energiei privind cererea mondială de petrol a scăzut la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, și ar putea fi redusă și mai mult din cauza impactului epidemiei de coronavirus, a avertizat marți Fatih Birol, directorul IEA, transmite Reuters.

"Cu certitudine vedem cea mai redusă creștere a cererii mondiale de petrol din ultimii zece ani și s-ar putea să revizuim în scădere estimările", a declarat Birol la o conferință dedicată energiei care se desfășoară la Londra.

Pe ansamblul anului 2020, IEA și-a revizuit cu aproximativ 30% estimările referitoare la creșterea cererii de petrol. Conform acestor prognoze, cererea de țiței se va majora cu 825.000 de barili pe zi în acest an, cea mai modestă creștere înregistrată după 2011. În plus, în primul trimestru al acestui an "cererea de petrol este așteptată să înregistreze o contracție de 435.000 de barili pe zi, prima scădere trimestrială din ultimul deceniu" susține IEA.

Epidemia de coronavirus a impus închiderea firmelor și introducerea în carantină a zeci de milioane de persoane în China, cel mai mare importator mondial de petrol. IEA subliniază că anul trecut China a fost responsabilă pentru aproximativ 75% din creșterea cererii mondial de petrol.

Luni, la bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut cu 2,20 dolari, la 56,30 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex) cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 1,95 dolari, ajungând la 51,43 dolari.

Epidemia din China a determinat Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, Rusia și alți mari producători de petrol din afara organizației să cadă de acord asupra reducerii producției cu 1,7 milioane de barili pe zi până la finele lunii martie. În plus, Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de țiței, face presiuni pe lângă aliații să din OPEC precum și pe lângă alți mari producători de petrol din afara cartelului pentru organizarea unei reuniuni de urgență la care să fie decise noi reduceri, însă până acum Rusia s-a opus acestor inițiative.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă, transmite  AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău