IDIS Viitorul | Prognoza celor mai mari riscuri pentru R.Moldova în 2017

  • 26 Ianuarie 2017 17:26
IDIS Viitorul | Prognoza celor mai mari riscuri pentru R.Moldova în 2017

Anul 2017 nu va fi unul simplu pentru cetățenii Republicii Moldova, estimează experții Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”. Ei au scos în evidență 10 riscuri de ordin politic, economic și social la ar putea să fie supusă societatea Republicii Moldova.

Printre ele se numără schimbările bruște ale agendei politice, mimarea reformelor în domeniul economic, precum și lipsa politicilor sociale pentru prevenirea sărăciei și a scăderii natalității populației. 

Experții estimează că există riscul unor schimbări semnificative în domeniul politic pe care ar intenționa să le facă actuala guvernare, pentru a se perpetua la putere. Analistul politic Ion Tăbârță, a adus exemplul unor acțiuni similare, precum decizia Curții Constituționale de a modifica modalitatea de alegere a președintelui.

„Noi deja ne-am deprins că la noi actorii politici care dețin pârghiile puterii sunt tentați să folosească aceste pârghii în scopuri proprii, pentru a obține anumite beneficii”, a constatat Ion Tăbârță.

Ion Tăbârță a adăugat că și sistemul electoral ar putea fi schimbat, așa cum se vehiculează în ultima perioadă, de la alegeri pe liste de partid, la sistem electoral mixt. În opinia analistului, în așa fel ar fi favorizat Partidul Democrat, care conduce coaliția majoritară parlamentară, pentru că ar putea aduna mai multe voturi la alegerile parlamentare următoare.

Alte riscuri sunt mimarea reformelor economice și criza sistemului financiar bancar care nu s-a încheiat, a mai spus expertul.

Sărăcia și declinul demografic sunt două probleme sociale grave, pentru care autoritățile nu au pregătite politici de gestionare, a remarcat directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

„Avem o tendință de depopulare masivă a Republicii Moldova. Conform estimărilor academice, dacă mergem în același ritm actual, în 2050 fiecare a treia persoană din Republica Moldova va fi de peste 60 de ani. Pentru anul 2017 nu există niște programe asumate sub responsabilitate guvernamentală de adresare a acestor probleme majore”, a precizat Igor Munteanu.

Corupția este un alt risc major, alături problemele de mediu, nu mai puțin grave, care lasă fără apă potabilă mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova, mai arată cercetarea IDIS Viitorul.

De asemenea, există riscuri influențate de politica externă a marilor puteri ale lumii. Venirea lui Donald Trump la conducerea Statelor Unite și probabilitatea ridicării sancțiunilor aplicate Federației Ruse i-ar putea ”dezlega mânile” Kremlinului să acționeze mai agresiv în estul Europei, mai estimează experții.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău