IDIS Viitorul | Procedurile de achiziții publice desfășurate în R.Moldova sunt în multe cazuri lipsite de transparență și de eficiență

  • 07 August 2018 13:40
IDIS Viitorul | Procedurile de achiziții publice desfășurate în R.Moldova sunt în multe cazuri lipsite de transparență și de eficiență

Procedurile de achiziții publice desfășurate de autoritățile din Republica Moldova sunt percepute ca fiind, în multe cazuri, lipsite de transparență și de eficiență. Indicele de Confidență în Sistemul Achizițiilor Publice, o cercetare realizată de IDIS Viitorul, arată un nivel scăzut de încredere în aceste proceduri.

Prin procesul de achiziții publice trece anual o sumă egală cu aproximativ o pătrime din bugetul public de stat sau 10 la sută din Produsul Intern Brut, astfel că transparența și utilizarea eficientă a acestor resurse este foarte importantă, atrag atenția experții în domeniu.

Operatorii economici intervievați în cadrul cercetării reclamă pregătirea slabă a specialiștilor din instituțiile publice care organizează licitațiile, astfel că procedurile sunt prost gestionate sau sunt tergiversate. De asemenea, au fost denunțate practici de corupție sau de conflicte de interese la organizarea licitațiilor, a subliniat unul dintre autorii studiului, Viorel Pîrvan.

„Discriminare și favoritism în achiziții publice – a fost pus ca un subiect aparte, deoarece mulți din operatorii economici au menționat acest fapt. O parte din ei au recunoscut că operatorii economici utilizează des contactele și relațiile personale pentru a câștiga. Au menționat și faptul că din start sunt anumiți agenți economici favorizați de autoritățile contractante. Sunt acei apropiați de autorități, care au tangențe cu grupuri de interese, cu factori importanți de decizie din țară. O altă categorie de operatori favorizați sunt companiile mari, monopoliste.”

Și societatea civilă a indicat asupra unui nivel de încredere scăzut atât în eficiența procedurilor de achiziții publice, cât și în transparența lor, a subliniat experta Carolina Ungureanu.

„57% dintre respondenți apreciază integritatea sistemului cu un calificativ scăzut și foarte scăzut, deci este mai mult de jumătate. 38% acordă un calificativ mediu și doar 5 % - un calificativ înalt.”

Cercetarea mai arată că achizițiile efectuate prin procedurile organizate electronic sunt mai transparente și mai eficiente decât cele pe hârtie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău