IDIS „Viitorul” | În 2018, volumul producției agricole în Republica Moldova va crește cu 5%

  • 11 Ianuarie 2018 09:48
IDIS „Viitorul” | În 2018, volumul producției agricole în Republica Moldova va crește cu 5%

În 2018, volumul producției agricole în Moldova va crește cu 5%, consideră expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, Viorel Chivriga.

Prognoza se bazează pe rezultatele înregistrate în acest domeniu în anii 2016-2017. În ultimii doi ani s-a înregistrat o creștere atât a recoltei, cât și a productivității la majoritatea culturilor. Randamentele sunt ridicate al doilea an consecutiv în pofida faptului că în luna aprilie ninsorile au afectat suprafețe extinse de culturi agricole în regiunile de centru și sud a țării, potrivit INFOTAG.

Printre momentele pozitive Chivriga a menționat și îmbunătățirea situației referitor la subvenționarea fermierilor. În anul 2017, în acest scop au fost prevăzute 900 mil. lei, fiind o sumă mult mai mare comparativ cu anii precedenți, deși o parte a banilor au fost folosiți, tradițional, pentru stingerea datoriilor din anul precedent. 

Expertul consideră că prețurile la produsele agricole, în special la cereale și fructe, vor fi instabile, dar și superioare în primul semestru al anului 2018 față de cele înregistrate în semestrul doi al anului 2017.

"Credem că în 2018 și 2019 vor exista riscuri extinse pentru aplicarea cerințelor Acordului de Asociere pe partea agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, datorate reorganizării ministerului de resort. Pe de altă parte, următorii doi ani, care sunt electorali, vor fi marcați prin mai multe decizii populiste, ezitări în realizarea reformelor dureroase și ingerințe politice în sectorul economic", susține el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău