IDIS | Dobânda la credite s-a redus pe fundalul așteptărilor inflaționiste

  • 15 August 2017 16:17
IDIS | Dobânda la credite s-a redus pe fundalul așteptărilor inflaționiste

Așteptările inflaționiste mai mici au redus dobânda la credite, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei, care arată că în luna iunie 2017, rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 10.03%, diminuându-se cu 4.12 puncte procentuale față de perioada similară a anului precedent.

În același timp, comparativ cu luna precedentă, rata medie ponderată a dobânzii la creditele în moneda națională a scăzut cu 0.23 puncte procentuale. Este o reducere nesemnificativă, a explicat în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” jurnalistul, Victor Ursu, transmite IPN.

Acesta a precizat că diminuarea dobânzilor are loc ca urmare a inflației mai mici anunțată, care în 2018 va fi sub ținta de 5%. Rata anuală a inflației va continua să înregistreze un nivel înalt și în trimestrul III al anului curent, după care va coborî rapid spre limita inferioară a intervalului de variație a țintei. Acest lucru a și motivat bancherii să reducă ratele de dobândă la împrumuturi.

„Chiar dacă, potrivit statisticilor, dobânzile creditelor în lei moldovenești a fost de puțin peste 10%, dobânda anuală efectivă ajunge la peste 15% în condițiile în care băncile includ tot felul de comisioane, care scumpesc creditele. O cauză a creditelor scumpe sunt și împrumuturile neperformante, care în prezent se ridică la 17%, costul cărora îl achită clienții buni platnici prin tot felul de comisioane”, a mai menționat Ursu.

Scumpirile nu vizează doar creditele noi-vândute, ci și pe cele în derulare, punând astfel presiune mai mare pe clienții care fac eforturi să rămână la zi cu plata ratelor, deși se confruntă cu creșteri de prețuri și, în multe cazuri, cu reduceri ale salariilor, respectiv, cu prăbușiri ale piețelor de vânzări în cazul clienților companii. „Creșterea marjelor de dobândă la lei și valută, vânzarea de active imobilizate și achiziționarea de titluri de stat au fost printre cele mai frecvente strategii puse în practică de bănci pentru îmbunătățirea pe termen scurt a poziției lor financiare”, a conchis Victor Ursu.

Cele mai solicitate împrumuturi sunt cele acordate pe termene de la doi până la cinci ani. Acestea sunt de fapt credite de consum care au avut o pondere de 40% din totalul împrumuturilor acordate.

Emisiunea este realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău