IDIS | R.Moldova a intrat în blocaj financiar din cauza pieței slab dezvoltate
-
06 Martie 2018 14:21
La 28 de ani de la obținerea independenței constatăm că piața financiară a Republicii Moldova este slab dezvoltată. Unicul instrument care rămâne valabil sunt băncile și mai nou companiile de microfinanțare, care se dezvoltă cu pași rapizi. Este constatarea făcută în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
În prezent asistăm la o creștere fără precedent a creditării non bancare pe fundalul crizei bancare prin care a trecut Republica Moldova după anul 2014. Sectorul non bancar înregistrează o creștere de 25% dublându-și creditele oferite economiei, dar și ponderea în volumul împrumuturilor acordate - la 16% și cel mai probabil va depăși 20 – 25% în câțiva ani. Creditarea economiei a fost stopată, iar majorarea împrumuturilor sectorului bancar și nebancar are loc pe seama persoanelor fizice. Aceasta ne duce la ideea că Republica Moldova trebuie să regândească tot sistemul financiar. Băncile și sectorul non bancar sunt prea puține, în condițiile în care cererile de finanțare nu sunt acoperite și asistăm de fapt la un blocaj pe fundalul majorării depozitelor populației.
„Băncile în prezent finanțează VMS, practic unicele documente care circulă în RM, de aceea autoritățile trebuie să creeze premize pentru dezvoltarea altor instrumente financiare cum ar fi emiterea obligațiunilor de către companii și de către autoritățile publice locale. Astfel, va fi oferită oportunitatea agenților economici și populației de a finanța businessul și autoritățile evitând sistemul bancar și non bancar”, a mai spus Ioniță.
În opinia lui, un alt instrument care trebuie dezvoltat sunt hârtiile de valoare ale entităților private și anul acesta în premieră compania vinicolă Purcari a făcut o emisiune de acțiuni la Bursa de la București. Este o cotitură, deoarece companiile private devin deschise, transparente cu acces la piața de capital. Este un instrument nou care permite dezvoltarea obligațiunilor. Iar Republica Moldova trebuie să vadă cum poate integra bursa de la Chișinău într-o bursă regională cu cea de la București sau Budapesta.
În concluzie, Veaceslav Ioniță a menționat că autoritățile trebuie să atragă atenția și la liberalizarea serviciilor financiare transfrontaliere. Or, lipsa libertății fluxului bagă Republica Moldova într-un blocaj.
Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.