IDEP propune declararea autostrăzii Chișinău-Ungheni drept prioritate națională

  • 24 August 2021 15:15
IDEP propune declararea autostrăzii Chișinău-Ungheni drept prioritate națională

Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) Moldova propune declararea autostrăzii Chișinău-Ungheni drept prioritate națională și includerea ei în Planul de acțiuni al Guvernului. Institutul recomandă să fie inițiat dialogul cu Banca Europeană de Investiții și Comisia Europeană pentru obținerea suportului la elaborarea documentației tehnice și construcția autostrăzii. Declarația a fost făcută de Iurie Calestru, director de programe la Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor Moldova, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Potrivit lui Iurie Calestru, IDEP este gata să prezinte Guvernului corespondența cu diverși oficiali europeni, dezbaterile organizate în Parlamentul European, detalii privind finanțarea construcției autostrăzii, având în vedere că la proiect s-a lucrat în ultimii doi ani.

Iurie Calestru notează că îmbunătățirea conectivității țărilor din Parteneriatul Estic este o prioritate pentru UE, ceea ce înseamnă că există posibilitatea de primi suport pentru construcția autostrăzii. Apariția unui obiectiv de infrastructură majoră poate oferi Republicii Moldova o bază solidă pentru cele mai bune practici, pentru a fi replicată și, totodată, pentru implementarea noilor tehnologii, cum ar fi stații de încărcare rapidă pentru automobilele electrice, asfalt reciclabil, wi-fi pe autostradă.

Riscurile tehnologice țin de lipsa antreprenorilor locali capabili de a crea obiective de infrastructură majore, lipsa materiei prime, care va trebui importată, lipsa soluțiilor eco-smart la scară largă. Dar, cererea creează oferta, subliniază directorul de program IDEP.  Dacă vor exista progrese în domeniul statului de drept, vor exista și agenți economici de talie internațională care vor manifesta interes pentru Moldova sau cei locali se vor extinde.

Moldova ar putea planifica continuarea autostrăzii spre UE –  Autostrada Unirii, Târgu Mureș-Iași-Ungheni, care va fi construită, fiind anunțate deja lucrările pentru podul Ungheni-România-Republica Moldova. Moldova se poate interconecta la această autostradă, iar prin aceasta va atrage investiții, locuri de muncă și, ca rezultat, va impulsiona  procesul de integrare în Uniunea Europeană.

IDEP se va adresa ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale pentru o eventuală colaborare, Institutul fiind gata să oferă expertiza necesară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Tue
23
Wed
15
Thu
10
Fri
9
Sat
10
Arhivă Radio Chișinău