IDEP: Programul ECIPES este disponibil la un click distanță și va sprijini cetățenii din R.Moldova

  • 22 Decembrie 2021 15:34
IDEP: Programul ECIPES este disponibil la un click distanță și va sprijini cetățenii din R.Moldova

Programul ECIPES, conceput cu susținere financiară europeană și prezentat în iunie 2019, este disponibil la un click distanță și își propune să sprijine direct tinerii în afaceri, primăriile care lansează proiecte de dezvoltare și cetățenii care vor să își schimbe electrocasnicele pe altele noi, mai eficiente din punct de vedere energetic, a anunțat Iurie Calestru, director de programe al Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Iurie Calestru a precizat că programul propune sprijin de 5 mii de euro pentru tinerii antreprenori, de 18-35 de ani, care vor să lanseze o afacere în domeniul serviciilor. O asistență de 15 mii de euro este prevăzută pentru tinerii care se lansează în producție, dintre care 12 mii de euro vor fi pentru achiziționare de echipamente sau utilaje.

Sprijinul pentru autoritățile locale vizează primăriile din Republica Moldova înfrățite cu primării din țări ale UE, în special din România, care organizează cel puțin o activitate comună pe an, fie și online. Valoarea unui proiect nu va depăși 20 de mii de euro, cu sprijin maxim de 10 mii de euro din partea UE. Proiectul e nevoie să conțină și componenta eco, a specificat directorul de programe de la IDEP.

Programului ECIPES este adresat și cetățenilor care vor să-și reînnoiască echipamentele electrocasnice pe unele noi, mai eficiente energetic. Sprijinul este de 100 de euro pentru un cetățean și poate fi acordat o singură data, cu transmiterea echipamentului folosit, a menționat Iurie Calestru.

Aplicarea la program ar urma să se facă online, utilizând semnătura electronică.

Timp de peste 24 de luni de la prezentarea Programului ECIPES, IDEP Moldova a consultat Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor Europene, 60 de membri ai Parlamentului European, care au înregistrat întrebări în atenția Comisiei Europene, Consiliul Uniunii Europene și Consiliul Europei, în atenția președintelui României, Klaus Iohannis. Totodată, IDEP Moldova a consultat ambasadele Georgiei și Ucrainei de la Bruxelles, guverne și a obținut o scrisoare de susținere din partea Cancelariei de Stat a Republicii Moldova. În același timp, reprezentanți ai IDEP Moldova au avut o întrevedere cu 12 deputați ai Parlamentului de la Chișinău, dintre care 9 au cosemnat o scrisoare către Comisia Europeană, cerând aprobarea Programului ECIPES.

„Am solicitat respectuos suportul președintelui României, Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, semnată de 46 de organizații ale sectorului asociativ și personalități notorii din Republica Moldova, pentru a convinge Comisia Europeană să dirijeze direct către cetățenii și localitățile Moldovei suma ratată de autoritățile Republicii Moldova – 40 de milioane (de euro) pierdute în iulie 2020”, a subliniat Iurie Calestru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău