Identitatea electronică ar putea fi păstrată pe telefon, sub forma unei aplicații

  • 14 Ianuarie 2022 15:37
Identitatea electronică ar putea fi păstrată pe telefon, sub forma unei aplicații

Viceprim-ministru pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a comunicat că se lucrează la o soluție digitală care va permite ca identitatea electronică să fie păstrată pe telefoanele mobile, sub forma unei aplicații, iar mijloacele de semnare vor fi în cloud. Cel mai probabil, aplicația va fi gratuită, transmite IPN.

În cadrul unui club de presă, Iurie Țurcanu a spus că soluția digitală reprezintă un model similar altor țări care au implementat astfel de modele criptografice, unul dintre care e Estonia.

„Noi ne gândim că ar putea fi făcută ca să fie gratuită o anumită perioadă. Pentru a spune cu certitudine că va fi un leu sau zece lei pe lună, sau gratuită, urmează a fi încă clarificat. Nu pot să spun acum că va fi absolut gratuită”, a remarcat viceprim-ministrul.

În ecosistemul de semnătură electronică există și niște garanții pe care prestatorii de servicii de certificare sunt obligați să le aibă. E vorba despre fonduri de asigurare. Dacă, din anumite considerente, s-a compromis utilizarea semnăturii electronice și prin aceasta s-au cauzat anumite prejudicii, din vina prestatorului de servicii, atunci din acest fond de garanție se compensează cheltuielile. Pentru a acumula și menține acest fond sunt anumite cheltuieli care argumentează costul semnăturii electronice, a explicat vicepremierul pentru digitalizare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău