Ideea relansării dialogului cu Putin tulbură Uniunea Europeană

  • 24 Iunie 2021 15:32
Ideea relansării dialogului cu Putin tulbură Uniunea Europeană

Intenția Germaniei și a Franței de a relansa dialogul cu Rusia divizează statele UE și prefigurează discuții dificile la summitul european început joi la Bruxelles, consemnează agențiile AFP, DPA și Reuters.

La sosirea la summit, cancelarul Angela Merkel a apreciat că UE trebuie să găsească modalități de a intra în dialog direct cu Rusia, întrucât, argumentează ea, ''conflictele pot fi cel mai bine soluționate prin dialog''.

''Nu este de ajuns ca președintele american (Joe Biden) să discute cu președintele rus (Vladimir Putin). Uniunea Europeană trebuie să-și creeze la rândul ei diferite formate de discuție'' cu Moscova, a indicat anterior Merkel în fața Bundestagului.

O părere asemănătoare a fost exprimată de cancelarul austriac Sebastian Kurz. ''Sunt foarte mulțumit să văd în sfârșit mișcări spre un dialog cu Rusia'', a spus el de asemenea la sosirea la summit.

''Din punct de vedere geografic suntem mai aproape de Rusia decât de SUA, așadar nu puteam doar să stăm și să privim dialogul între SUA și Rusia, în timp ce multe chestiuni, precum Ucraina, ne afectează pe noi mai mult decât pe SUA'', explică șeful guvernului austriac.

Alte state membre, precum țările baltice, Polonia sau Suedia, sunt însă mai sceptice cu privire la o asemenea abordare.

''Nu vedem nicio schimbare radicală în modelul de comportament al Rusiei'', a declarat președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda. ''Dacă vom încerca să abordăm (Rusia) fără nicio schimbare pozitivă din partea Rusiei, atunci vom transmite semnale foarte rele și incerte către partenerii noștri, de pildă statele Parteneriatului Estic''.

''Mie mi se pare că încercăm să ne înțelegem cu ursul pentru a ține în siguranță o parte din albine'', a concluzionat președintele lituanian.

În acest timp, premierul olandez Mark Rutte a spus că, deși în principiu nu este împotriva dialogului cu Rusia, el nu va participa la un summit cu această țară.

Ideea unei relansări a dialogului cu Rusia, după seriile de sancțiuni ale UE contra acesteia și represaliile Moscovei ce au rezultat de aici, a venit din partea cancelarului german Angela Merkel și ea vine în întâmpinarea preocupărilor președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit unor surse diplomatice la care face referire France Presse.

Acesta din urmă a confirmat la sosirea la summit că dorește și el restabilirea dialogului cu Rusia, ''pentru stabilitatea continentului european'', adăugând că, în opinia sa, acest dialog trebuie să fie ''ambițios'' și ''exigent'', astfel încât ''să nu cedăm nimic din valorile noastre'' europene.

Dincolo de ideea de bază, ''chestiunea care se pune este formatul dialogului. Cum să se desfășoare acest dialog? La ce nivel? Prin ce canal? Și care trebuie să fie rolul instituțiilor europene?'', remarcă o sursă europeană.

Proiectul de concluzii al summitului elaborat miercuri seară este departe de a fi adoptat. El menționează necesitatea ca UE să discute cu Moscova despre subiectele asupra cărora blocul comunitar are interese, dacă sunt întrunite condițiile. Discuțiile dintre liderii europeni se anunță dificile și un consens în această chestiune este îndepărtat.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că susține crearea unui mecanism de dialog și de contacte cu UE. Într-un editorial publicat marți de cotidianul german Die Zeit, în ziua când s-au împlinit 80 de ani de la invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă, el a pledat pentru ''restabilirea'' unei alianțe a Rusiei cu Europa și pentru a lăsa în urmă ''neînțelegerile'' și ''nemulțumirile'' din trecut.

Președintele rus a dat asigurări că Rusia este deschisă ''unei cooperări corecte și creative'', cum ar fi de exemplu stabilirea unui spațiu comun de cooperare și securitate ''de la Atlantic la Pacific''.

El a reproșat însă Europei că ''a sprijinit în mod activ lovitura de stat din Ucraina'', organizată de SUA și care a provocat ''diviziunea internă'' și ''ieșirea Crimeei'' din Ucraina.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău