ICR: Oleg Serebrian - printre nominalizații la Premiul UE pentru Literatură

  • 11 Februarie 2022 16:01
ICR: Oleg Serebrian - printre nominalizații la Premiul UE pentru Literatură

Scriitorii Andreea Răsuceanu, Oleg Serebrian și Irina Georgescu Groza se numără printre prozatorii nominalizați la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, a anunțat, vineri, Institutul Cultural Român (ICR).

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES, la invitația Institutului Cultural Român, pe baza producției de proză din ultimele 18 luni, juriul național, compus din Ruxandra Cesereanu, Bogdan Crețu și Radu Vancu, a reținut pe lista scurtă următoarele cinci romane semnate de:

* Irina Georgescu Groza, 'Exodul mieilor' (Editura Nemira);

* Raluca Nagy, 'Teo de la 16 la 18' (Editura Nemira);

* Andreea Răsuceanu, 'Vântul, duhul, suflarea' (Editura Polirom);

* Oleg Serebrian, 'Pe contrasens' (Editura Cartier);

* Sebastian Sifft, 'Copia carbon' (Editura Humanitas).

Marți, 15 februarie, va fi anunțat candidatul român la Premiul UE pentru Literatură.

Înființat în 2009 la inițiativa Comisiei Europene și finanțat prin programul Europa Creativă, Premiul Uniunii Europene pentru Literatură urmărește să sprijine prozatoarele și prozatorii în curs de afirmare ('outstanding emerging fiction writers'), atrăgând atenția deopotrivă asupra lor și asupra diversității culturale a Uniunii.

În 2022, fiecare țară din UE este invitată, până la data de 15 februarie, să nominalizeze un prozator sau o prozatoare emergent/ă. Juriul final (compus din șapte jurați europeni, selectați de Consorțiul Premiului European pentru Literatură) va face publică lista scurtă a nominalizărilor naționale în 1 martie. Laureatul va fi anunțat în 21 aprilie.

Condițiile eliminatorii impuse de regulament prevăd ca autorul nominalizat să fie cetățean al țării care-l nominalizează (sau rezident permanent); să aibă publicate minim două și maxim patru cărți de proză; să nu fie tradus în mai mult de patru limbi; să nu fie angajat în instituții ale UE; să fi publicat o carte de proză în ultimele 18 luni, iar aceasta să fie cea mai recentă carte publicată.

În acest an, Institutul Cultural Român a organizat juriul național al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-2,76
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Sun
-3
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Thu
-3
Arhivă Radio Chișinău