ICR „Mihai Eminescu”: Cea de-a doua ediție FILIT a transformat Chișinăul într-o capitală europeană a literaturii
-
02 Octombrie 20:30
Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri FILIT a avut loc în perioada 26-29 septembrie 2024 și a transformat Chișinăul, pentru câteva zile, într-o capitală europeană a literaturii, menționează Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.
Potrivit ICR „Mihai Eminescu”, în cele patru zile „intense” de festival, publicul din Republica Moldova a avut ocazia să participe la zeci de activități culturale: întâlniri cu scriitori din România și din Europa, ateliere tematice pentru copii, ateliere de traducere, întâlniri ale scriitorilor cu liceenii, dar și dezbateri literare și întâlniri profesionale, spectacole de teatru și concerte.
Festivalul a fost inaugurat pe data de 26 septembrie, de Ziua Europeană a Limbilor, cu o conferință de presă urmată de o „vânătoare de comori”, organizată de membrii clusterului EUNIC Moldova. În cadrul evenimentului, câteva grupuri de elevi de la mai multe licee și școli din Chișinău au participat la activități de cunoaștere a universului cultural a 9 țări europene (România, Austria, Germania, Franța, Suedia, Danemarca, Polonia, Spania și Danemarca), iar la final, au primit broșuri pentru învățarea limbilor străine și cărți ale autorilor din țările participante. De asemenea, copii au putut participa la o tombola specială care a oferit premii 3 Kindle-uri și cursuri de limbi străine.
În aceeași zi a avut loc caravana Trenul Literaturii care a unit simbolic cele 2 capitale ale Moldovei - Iași și Chișinău. La bord au urcat autorități de pe ambele maluri ale Prutului, scriitori români, traducători sau călători pasionați de literatură și nu numai, care, timp de 4 ore, au asistat la performance-uri de poezie, dezbateri literare și un concert inedit susținut de trupa Adam’s Nest.
„Capetele de afiș ale festivalului au fost, cu siguranță, întâlnirile cu nume mari ale literaturii și dramaturgiei contemporane mondiale: Andrei Pleșu (România), John Boyne (Irlanda), Franzobel (Austria) și Josep Maria Miro (Spania). Evenimentele s-au desfășurat la Teatrul Fără Nume și au fost urmărite de sute de spectatori”, mai menționează ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău.
Un eveniment inedit a fost Noaptea Albă a Poeziei (NAP) - un maraton de poezie și muzică, la care au participat mai mulți poeți și performeri de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din străinătate: Alexandru Vakulovski, Răzvan Țupa, Viorel Ilișoi, Victor Fală, Vlad Alui Gheorghe, Oxana Gherman, Iulian Fruntașu, Ion Buzu, Radmila Popovici, Irina Nechit, Lena Chilari, Igor Guzun, Peter Demeny, Andrew Davidson Novosivschei ș.a., și care s-a terminat cu un recital extraordinar susținut de membrii Centrului Cultural Subcarpați.
Printre evenimentele care s-au bucurat de atenția publicului au mai fost: atelierele de scriere și ilustrație de carte, atelierele de traduceri, dialogurile și dezbaterile organizate în cadrul secțiunii Freestyle Room și întâlnirile organizate în cadrul secțiunilor „Scriitori printre liceeni” și „Dialog cu studenții”.
ICR Chișinău, în calitatea sa de membu al clusterului EUNIC Moldova, a sprijinit prezentarea în avanpremieră a spectacolului „Traversarea / La Traversia” de Josep Maria Miro regizat de Mariana Cămărășan – producție a Teatrului Fără Nume. Evenimentul a avut loc în ultima zi a festivalului, pe data de 29 septembrie 2024, la Teatru Fără Nume, în prezența autorului Josep Maria Milo; a fost precedat de lansarea cărții acestuia în limba română și urmat de un dialog cu criticul de teatru Marina Constantinescu.