ICR Chișinău susține concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea”

  • 24 Martie 11:01
ICR Chișinău susține concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea celei de-a XIII-a ediție a Concursului Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea” - un eveniment cu tradiție, organizat de Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” în colaborare cu Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova și cu susținerea Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea”va fi organizat în perioada 25-27 martie 2024, la Palatul Republicii din Chișinău și se va desfășura conform următorului program:

  • 25 martie, ora 11.00 – Etapa I-a
  • 26 martie, ora 11.00 – Etapa a II-a
  • 27 martie, ora 18.00 – Gala Laureaților

Pentru prima dată în istoria concursului. ICR Chișinău va acorda, Marele Premiu, în valoare de 15 000 MDL, pentru cea mai bună interpretare lirică, evenimentul înscriindu-se în seria de proiecte destinate încurajării și promovăriii tinerelor talente, precum și creării unui dialog dintre muzicienii din România, Republica Moldova și Ucraina.

Și anul acesta, sub egida festivalului va avea loc masterclass-ul de interpretare lirică pentru interpreți și pianiști acompaniatori susținut de membrul juriului, conf.univ.dr. Vasilica Stoiciu-Frunză. Evenimentul, cu titlul generic „Sunetul de lângă tine”, va avea loc la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, pe data de 25 martie 2023, la ora 16.00.

Vasilica Stoiciu-Frunză este un muzician cu pregătire universitară muzicologică, pianistică și managerială care și-a clădit activitatea artistică pe trei domenii distincte: consultant artistic la Opera Națională Română Iași (1990-2012), pianist colaborativ și cadru didactic la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. În cei 22 de ani de implicare în mecanismul de organizare artistică a Operei ieșene, a generat idei novatoare, creative, apreciate la superlativ de specialiști și public, spre exemplu stagiunea permanentă de muzică de cameră, realizarea operei Oedipe (spectacol-concert), cicluri de concerte – proiect „Capo d’opera”, „Vissi d’arte”, „Vocea cântată”, „Artiști ieșeni pe scena bucureșteană, 2009 - Centenar Paul Constantinescu”, „Master – class pentru cântăreți de operăsusținut de mezzo-soprana Viorica Cortez”, concerte în spații neconvenționale etc. În anul 2006 a realizat susținerea publică a tezei de doctorat cu tema „Opera Națională Română Iași, viziune cultural-istorică”, la Universitatea Națională de Muzică București, sub îndrumarea domnului prof. univ. dr. Grigore Constantinescu. Vasilica Stoiciu-Frunză este o prezență activă în organizarea celor mai importante evenimente muzicale ieșene de anvergură publică, cum ar fi: Classic 300, ciclul de proiecții Opera film festival, sau colocviul „Viața în artă – Arta în viață”, în cadrul Festivalul Internațional al educației (FIE Iași, 2013). Este directorul artistic al Concursului „Emanuel Elenescu”de la Piatra-Neamț. Timp de 25 de ani a fost cadru didactic asociat la UNAGE din Iași unde, din toamna anului 2016 are calitatea de conferențiar universitar dr., pianist colaborativ. Numeroasele înregistrări muzicale, interviurile radio, tv. și din presa scrisă, cronicile, sunt mărturii ale nivelului artistic înalt și de înțelegere intelectuală a căilor de comunicare și modelare umană prin arte.

Parteneri media: Radio Chișinău și TVR Moldova.

ICR Chișinău susține concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea”

ICR Chișinău susține concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea”

ICR Chișinău susține concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
19
Sun
19
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Arhivă Radio Chișinău