ICR a lansat trei apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecților și profesioniștilor din diverse domenii

  • 19 Februarie 16:21
ICR a lansat trei apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecților și profesioniștilor din diverse domenii

Institutul Cultural Român a lansat săptămâna aceasta trei apeluri la candidaturi pentru bursele „Lucian Blaga”, „Woodrow Wilsonˮ și „Ion Mincu”, destinate cercetătorilor și arhitecților români, precum și profesioniștilor din diverse domenii. Opt bursieri „Lucian Blaga”, „Woodrow Wilsonˮ și „Ion Mincu” vor beneficia de subvenții în valoare totală de 24.000 de euro și 42.000 de dolari

Persoanele interesate și eligibile pot trimite dosarele de candidatură, conform calendarului aferent fiecărei burse, la adresa de e-mail [email protected].

Prin Programul de Burse, care cuprinde nouă burse distincte oferite anual de ICR unui număr de 25 de profesioniști din diverse domenii, Institutul Cultural Român sprijină efortul acestora de pregătire specializată, asigurând o comunicare permanentă între diferite platforme internaționale care să susțină și să valorifice rezultatele muncii acestora.

Bursele „Lucian Blagaˮ se adresează cercetătorilor români și constau în subvenția pentru a efectua un stagiu de 3 (trei) luni în vederea documentării și cercetării științifice într-o instituție culturală dintr-o altă țară relevantă pentru cercetările propuse. Acest program este dedicat schimburilor academice, vizând doctoranzi și/sau cercetători consacrați, care lucrează pe o temă de interes pentru cercetarea românească în directă legătură cu o altă temă mai largă ce presupune o perioadă de cercetare desfășurată în mediul academic străin (universități, institute de cercetare, biblioteci etc.) din țara care face obiectul cercetării candidaților, în vederea pregătirii lucrărilor de doctorat și/sau respectiv a lucrărilor de cercetare ce urmează a fi publicate.

Selecția este făcută de o comisie independentă de specialiști, pe baza dosarelor de candidatură primite, care trebuie să conțină, printre altele, două scrisori de recomandare și scrisoarea de confirmare a/ale instituțiilor unde vor efectua stagiul de cercetare, contactate în prealabil de către candidați.

Numărul de burse acordate anual: 3 (trei)
Durata bursei: 3 (trei) luni
Domeniile pentru care se organizează evaluarea și selecția: cercetare și documentare în domeniile arte vizuale, curatoriat și critică de artă, muzeologie/muzeografie; muzică și muzicologie; jurnalism; traduceri; arhitectură, urbanism și design; literatură și critică literară; patrimoniu cultural; management cultural; științe economice; științe umane și sociale; diplomație culturală; schimb cultural și/sau științific.

 Data limită pentru depunerea dosarelor: marți, 12.03.2024, ora 16.00, ora României

Sumele acordate: 5.000 euro/bursă.

Bursele „Woodrow Wilsonˮ se adresează cercetătorilor români și profesioniștilor din domenii precum istorie, politici publice, drept, științe politice și administrative, relații internaționale, afaceri europene, studii de securitate, educație, jurnalism, științe economice, care derulează proiecte de cercetare a căror finalitate se poate traduce în formularea de recomandări sau propuneri în domeniul politicilor publice.

⁎ Candidații trebuie să fie implicați deja în proiecte de cercetare legate de prioritățile actuale ale României sau din trecutul recent al acesteia, cu o componentă care vizează politici publice, inclusiv în context european sau în cel al relațiilor transatlantice.
⁎ Candidații trebuie să dețină un doctorat în domeniul lor de activitate sau să fie în etapa de redactare a tezei de doctorat.
⁎ În cadrul procesului de selecție vor avea prioritate:
• candidații care au publicat cărți în domeniul lor de specialitate, articole în reviste științifice recunoscute în sistemul ISI sau rapoarte extinse privind analize și propuneri de politici publice elaborate în cadrul unor proiecte de dezvoltare cu finanțare internațională.
• candidații care abordează teme din domeniile relații internaționale, afaceri europene, științe economice, educație, politici de securitate, politici sociale.
⁎ Candidații eligibili pentru acest tip de burse trebuie să fie cetățeni români, care au dreptul să dețină o viză de tip J-1.
⁎ Candidații trebuie să facă dovada utilizării fluente a limbii engleze, atestată printr-un certificat lingvistic, recunoscut internațional.
Selecția dosarelor este făcută de o comisie independentă de specialiști (profesori universitari), pe baza dosarelor de candidatură primite.

Numărul de burse acordate anual: 3 (trei) burse
Durata burselor: 3 (trei) luni
Domeniile pentru care se organizeazã evaluarea și selecția: istorie, politici publice, drept, științe politice și administrative, relații internaționale, afaceri europene, studii de securitate, educație, jurnalism, științe economice;

Data limită de depunere a dosarelor de candidatură: 14 martie 2024, ora 16.00
Sumele acordate: 14.000 USD /bursă (din care 4.000 USD reprezintă cheltuieli administrative).

Bursele „Ion Mincuˮ se acordă arhitecților români în vederea pregătirii lucrărilor științifice pe o temă relevantă pentru societatea academică românească, timp de două luni, în cadrul unor instituții, atât din străinătate, cât și din România. Acest tip de bursă a fost inaugurat în anul 2013, având drept scop încurajarea absolvenților de arhitectură la nivel de masterat și doctorat în domeniile acestora de activitate și perfecționarea studiilor, timp de două luni, în cadrul unor instituții de învățământ și cercetare prestigioase din Europa și din țară, alese de candidați în funcție de proiectele de cercetare gândite în prealabil. Se acordă două burse anual, în valoare de 4.500 de euro fiecare. Selecția este făcută de o comisie independentă de specialiști pe baza dosarelor de candidatură primite.

Numărul de burse acordate anual: 2 (două);
Durata bursei: 2 (două) luni;
Domeniile pentru care se organizează evaluarea și selecția: arhitectură, urbanism, conservarea patrimoniului cultural și istoric.

Data limită pentru depunerea dosarelor: 15.03.2024, ora 16:00, ora României.
Sumele acordate: 4.500 euro/bursă.

Între 19 și 28 februarie 2024, ICR va lansa alte trei burse, destinate cercetătorilor străini (3 beneficiari), traducătorilor profesioniști (5 beneficiari) și traducătorilor în formare (5 beneficiari), cu o valoare totală de 70.000 de euro.

Mai multe detalii și Regulamentul general: www.icr.ro/categorii/burse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău