ICR a deschis seria de manifestări dedicate Zilei Limbii Române

  • 20 August 2015 14:03
ICR a deschis seria de manifestări dedicate Zilei Limbii Române

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău a deschis seria de manifestări dedicate Zilei Limbii Române.

O expoziție intitulată Tudor Arghezi, lumea cuvintelor potrivite” a fost vernisată astăzi la Biblioteca Națională din Chișinău. Expoziția conține date biografice, articole, poezii, fragmente de proză, aprecieri ale criticilor.

Alături de George Bacovia, Lucian Blaga și Ion Barbu, Tudor Arghezi face parte din generația de aur a liricii românești din perioada interbelică, a cărui operă a exercitat o influență majoră asupra evoluției poeziei și prozei românești de la începutul secolului al XX-lea și până în zilele noastre. ”A fost un om ales, nu s-a risipit ci ca regele din antichitate, pe ce a pus mâna a devenit poezie”, a menționat în discursul său, Iacob Florea, referent al Institutului Cultural Român la Chișinău, la finalul unui fragment citit dinGeorge Bălăiță.

O expoziție dedicată poetului Vasile Alecsandri, dar și tradiționalul Salon Internațional de carte sunt alte câteva manifestări care vor fi organizate zilele următoare de către Institutul Cultural Român la Chișinău, cu ocazia Zilei Limbii Române.

În prezent statutul limbii române în spațiul basarabean este mult mai clar, iar limba română capătă tot mai mult teren în acest teritoriu, consideră vice-directorul ICR Chișinău, poetul originar din România, Nichita Danilov.

”Denumirea oficială este limba română, nu mai este nici limba de stat, nici limba moldovenească, nici o altă denumirea ambigue. S-a așezat în matca ei, limba română și punctum. Să luăm ca punct de reper anii 90, sau 2000, prin comparație, de exemplu putem să ne uităm la afișele stradale, la reclame, la tot ce înseamnă chiar mass-media, e acum cu totul altceva”, a declarat Nichita Danilov.

Manifestări dedicate Zilei Române vor fi organizate de ICR nu doar la Chișinău dar și în mai multe localități din sudul dar și nordul Republicii Moldova.  

Amintim că Ziua Limbii Române este marcată anual la 31 august în Republica Moldova, începând cu anul 1990. În 2013, printr-o Ordonanță de Guvern, această sărbătoare a fost instituită și în România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău