Iași | Permisele de acces pentru întâlnirea cu Papa Francisc au fost trimise în parohiile catolice pentru distribuire
-
23 Mai 2019 16:15
Persoanele care s-au înscris în cele 157 de parohii ale Diecezei Iași își pot ridica permisul de acces în perimetrul securizat pentru întâlnirea cu Papa Francisc, eveniment care va avea loc la Iași în după amiaza zilei de 1 iunie, au informat, joi, reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice.
La evenimentul care va avea loc la Iași pe 1 iunie, cu ocazia vizitei Papei, peste 65.000 de credincioși înscriși, din țară și străinătate, sunt așteptați să ajungă cu trenul, autocarele, microbuzele și alte mijloace de transport.
Potrivit reprezentanților Episcopiei Romano-Catolice Iași, Papa Francisc va sosi la ora 17,25 la Catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioara Maria, Regină", în care va fi așteptat de aproximativ 800 de bolnavi și de persoane în vârstă. Apoi îi va întâlni pe toți cei prezenți în fața Palatului Culturii, participând la "Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile".
Persoanele care vor veni la Iași cu autovehicule mici vor trebui să își lase mașinile în parcările marilor centre comerciale. De aici, pelerinii vor fi transportați cu mijloacele de transport în comun ale municipalității. Parcarea autocarelor se va face pe ambele maluri ale Bahluiului.
Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, au fost puse la dispoziția lor și două trenuri speciale: primul, pe ruta Adjud (plecarea la ora 8,00) - Bacău - Roman - Iași (ora 12,13) și retur (de la ora 21,05); al doilea, pe relația Roman (10,45) - Pașcani - Iași (13,31) și retur (de la ora 20,22).
"Pentru buna orientare a pelerinilor, vor fi amplasate 20 de puncte de informare și 100 de panouri și indicatoare. În perioada 6 - 11 mai, au fost întâlniri cu cei peste 400 de voluntari pentru vizita papei, în Bacău, Pașcani, Pustiana, Roman, Iași și Suceava", au declarat reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice Iași.
Potrivit autorităților locale, atmosfera de sărbătoare va fi întregită de cele 4.000 de steaguri care vor simboliza tricolorul românesc și stemele municipiului Iași, ale Diecezei Romano-Catolice de Iași, respectiv ale statului Cetatea Vaticanului, acestea urmând a fi amplasate pe traseul de acces dinspre aeroport către zona centrală. În zona centrală a orașului vor fi 300 de toalete ecologice, la care se vor adăuga și toalete pentru persoane cu dizabilități. Vor fi oferite 120.000 de sticle de apă, fiind pregătite 15.000 de pelerine de ploaie.
Perimetrul din fața Palatului Culturii va fi împărțit în șapte zone în care vor fi așezate persoanele care s-au înscris pentru acest eveniment, fiecare zonă având un punct de prim-ajutor. De altfel, toată rețeaua spitalicească locală va fi pregătită pentru orice urgență medicală, urmând să funcționeze în regim de gardă. O a opta zonă va fi cea din perimetrul catedralei catolice, cu un regim special, pentru bolnavi și persoane în vârstă. Aici se va ajunge de pe strada Colonel Langa, cu permisele speciale primite anterior.
În toate aceste zone se va putea pătrunde începând cu ora 11,00, doar cu permisele de acces primite prin parohii, care au elemente de securitate detectabile la scanare, cu un cod și o serie unice, permise ce nu pot fi multiplicate. Toți cei care vor intra în aceste zone trebuie să aibă la ei un act de identitate, urmând să treacă printr-un control de securitate specific. La ora 16,00, se vor închide porțile de acces în perimetrul securizat.
Până în ziua premergătoare evenimentului există încă posibilitatea înscrierii on-line, pe site-ul Diecezei de Iași, la adresa: www.ercis.ro/papalaiasi, însă pot veni la eveniment și persoane care nu vor reuși să se înscrie până la 31 mai, având posibilitatea să-l privească pe Papa Francisc și să-i asculte mesajul de la o distanță mai mare de scena unde va fi Sfântul Pontif.
Reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice au explicat că în ziua de 1 iunie, de la ora 14,00 până la ora 16,00, mai multe filmulețe despre papa Francisc și despre comunitatea catolică din Moldova vor fi difuzate pe ecranele amplasate în zona din fața Palatului Culturii. De la ora 16,00, va fi un program spiritual de pregătire a întâlnirii Sfântului Părinte cu pelerinii.
Apoi, în fața Papei Francisc, de la ora 17,45, unul dintre elementele speciale ale acestui eveniment va fi constituit de mărturiile unui tânăr ieșean și a unei familii formate din bunici, părinți, copii și nepoți ce trăiesc în România și în alte țări. Va urma mesajul Papei Francisc, traducerea acestuia, dar și a rugăciunii de consacrare la sfânta Fecioară Maria a tinerilor și a familiilor urmând să fie afișată pe ecranele amplasate în zona din fața Palatului Culturii. La final, va fi susținut un concert de către Gheorghe Zamfir și Orchestra Metropolitană București.
sursa: AGERPRES