IAȘI | Autoritățile au anunțat cum vor marca Centenarul Unirii Basarabiei cu România

  • 22 Martie 2018 18:05
IAȘI | Autoritățile au anunțat cum vor marca Centenarul Unirii Basarabiei cu România

Autoritățile ieșene vor organiza, pe 27 martie, un Te Deum și o serie de evenimente și manifestări cultural artistice pentru a marca Centenarul Unirii Basarabiei cu România, precizează un comunicat de presă al Primăriei Iași.

„Întrucât, începând cu decembrie 2016, marcăm împlinirea a 100 de ani de când Iașiul a fost capitală de război (1916-1918), la nivelul Primăriei Municipiului Iași a fost instituit Programul Centenar, cu scopul de a evidenția rolul pe care orașul l-a avut, acum un secol, atât din perspectiva efortului de a menține stabilitatea instituțională a statului român, cât și din aceea a actelor premergătoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Unul dintre momentele de referință ale Programului Centenar, desfășurat de Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu instituții academice și culturale reprezentative, este cel al celebrării, pe data de 27 martie 2018, a Centenarului Unirii Basarabiei cu România, act istoric fundamental în perspectiva realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 2018", se arată în comunicatul de presă.

Cu acest prilej, Primăria Municipiului Iași va organiza o serie de manifestări de aniversare a împlinirii a 100 de ani de la acest „moment crucial din istoria noastră comună".

Potrivit comunicatului de presă, în programul manifestărilor dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România va fi organizat un Te Deum oficiat la Catedrala Mitropolitană din Iași, de Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în prezența unei delegații de Înalți Ierarhi din Republica Moldova. Evenimentul va fi urmat de comemorarea deputaților din Sfatul Țării, înmormântați la Iași, care au votat Unirea Basarabiei cu România, lansarea unei ediții filatelice dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România, a volumului „Iașii și Unirea Basarabiei cu România", vernisajul unei expoziții de fotografii pe această temă și deschiderea oficială a unui simpozion dedicat acestui important moment istoric. Seara, Sala Mare a Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași va fi gazda spectacolului festiv susținut de Corul Madrigal, Corul Marii Uniri al Ateneului din Iași, Corul de copii Angeli și Ansamblul Etnofolcloric Ștefan Vodă din Republica Moldova. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău