Iarna s-a întors în Republica Moldova. Cea mai gravă situație pare să fie în Capitală (FOTO)

  • 20 Aprilie 2017 18:41
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi a nins toată ziua și continuă să ningă și la această oră, iar precipitațiile abundente au creat dificultăți de deplasare pe unele trasee naționale și locale.

În Chișinău au căzut câteva sute de arbori, lovind automobile și pe unii pietoni și peste 200 de localități au rămas fără curent electric, cele mai afectate fiind regiunile de sud și centru. 

Drumarii au fost solicitați să intervină pe drumurile naționale și pe unele locale, iar salvatorii au ajutat la tractarea unor unități de transport care derapaseră de pe traseu. Șeful Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Mihail Harabagiu, a anunțat că a fost creată o celulă de criză pentru intervenții de urgență.

Cea mai gravă situație pare să fie în capitala Republicii Moldova, Chișinău, unde au căzut peste 500 de arbori din cauza ninsorii umede. Unele străzi au fost închise, fiind blocate de arbori căzuți sau de crengi rupte. Aproape 100 de automobile au fost deteriorate, iar cel puțin un cetățean a ajuns la urgență, din cauza unei  ramuri care i-a căzut peste picior. Autoritățile municipale au intervenit pentru lichidarea consecințelor, dar orașul rămâne în continuare dificil atât pentru deplasarea automobilelor, cât și pentru cea a pietonilor.  Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă i-a convocat într-o ședință pe șefii serviciilor municipale și le-a dat indicații să intervină la deblocarea străzilor și trotuarelor, iar pagubele urmează a fi evaluate ulterior.

Din cauza temperaturilor scăzute și a stratului de zăpadă care s-a depus, există riscul unor pagube în domeniul agricol, în special, se așteaptă să fie afectați pomii fructiferi și vița de vie. Pagubele urmează să fie evaluate, după cum au declarat oficiali de la Ministerul Agriculturii.

Prim-ministrul moldovean, Pavel Filip, le-a cerut instituțiilor responsabile să ia măsuri de prevenire, dar și de intervenție, impuse de situația creată de condițiile climaterice nefavorabile. De asemenea, mâine, 21 aprilie, va avea loc o ședință specială a Guvernului.

Menționăm că meteorologii prognozează și pentru mâine ninsori pe întreg teritoriul Republicii Moldova și înghețuri la noapte, în special în zona de nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău