Human Rights Watch | Israelul a comis posibile crime de război în Gaza

  • 13 Iunie 2018 15:52
Human Rights Watch | Israelul a comis posibile crime de război în Gaza

Organizația Human Rights Watch (HRW) a transmis miercuri că folosirea de către Israel a forței letale în timpul demonstrațiilor de-a lungul graniței cu Fâșia Gaza ar putea constitui o crimă de război, conform dpa.

ONG-ul acuză Israelul că a folosit în mod repetat forța letală asupra palestinienilor "care nu reprezentau nicio amenințare iminentă la adresa vieții cuiva" și face apel la o anchetă a ONU și la impunerea de sancțiuni de către țări terțe asupra oficialilor israelieni.

Armata israeliană nu a putut fi contactată pentru a comenta acuzația, dar a apărat cu fermitate acțiunile soldaților, spunând că ei se confruntă de-a lungul graniței cu insurgenți care încearcă să treacă gardul de la frontiera Fâșiei Gaza cu Israelul și care comit atacuri asupra comunităților israeliene situate pe partea cealaltă.

HRW a intervievat nouă palestinieni pentru redactarea acestui raport.

Documentul acuză militarii israelieni că au împușcat un palestinian în spate și că au împușcat un alt bărbat în cap în timp ce se apropia de gardul de frontieră ținând în mână un drapel palestinian.

Doi martori au spus organizației că un bărbat a fost împușcat mortal în cap în timp ce era evacuat din zona de la frontieră din cauza unei răni de glonț în braț.

Conform Ministerului Sănătății din Gaza, 123 de persoane au fost ucise și mii au fost rănite în proteste.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus în această lună că țara sa a încercat să folosească tunuri de apă și gaze lacrimogene, dar "nimic nu a funcționat în fața acestui tip de tactică".

În timpul demonstrațiilor, care au avut loc aproape săptămânal de la 30 martie, mii de palestinieni se adună în apropiere de gardul de la granița cu Israelul, iar grupuri mai mici formate în majoritate din tineri aruncă pietre, dau foc la cauciucuri și încearcă să distrugă părți din zid.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău