Horia Mihail și Pianul Călător s-au plimbat prin parcurile bucureștene

  • 12 Mai 2014 19:25
Horia Mihail și Pianul Călător s-au plimbat prin parcurile bucureștene

La două picnicuri cu muzică 100% Mozart au fost invitați bucureștenii la sfârșitul saptămânii trecute când, ca și anul trecut, Horia Mihail însoțit de un pian de concert adevărat, pus la dispoziție de Radio România, a poposit în foișoarele din parcurile Herăstrău și Cișmigiu (pe 10 și 11 mai 2014), unde au avut loc două recitaluri în aer liber…

La două picnicuri cu muzică 100% Mozart au fost invitați bucureștenii la sfârșitul saptămânii trecute când, ca și anul trecut, Horia Mihail însoțit de un pian de concert adevărat, pus la dispoziție de Radio România, a poposit în foișoarele din parcurile Herăstrău și Cișmigiu (pe 10 și 11 mai 2014), unde au avut loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. Evenimentele sunt parte a Turneului Național „Pianul Călător”, edița a IV-a, care se va încheia după un ultim recital, pe 14 mai, la Sala Cu Orgă de la Chișinău. Turneul este organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo și Radio România Cultural.

Invitația a fost acceptată cu mult entuziasm de melomani sau simpli trecători, unii sosind la foișoare cu mult timp înainte de începerea recitalurilor pentru a putea vedea chiar momentul în care pianul călător a sosit în parc, a fost descărcat, montat și acordat.

Apoi copii, părinți și bunici au avut prilejul să asculte frumoasele sonate, rondouri și fantezii ale lui Mozart care au fost pe placul tuturor, indiferent de vârstă. În jurul foișoarelor din parcuri s-a așternut o tăcere plină de respect pentru actul artistic, trecătorii au coborât vocea și au rămas să asculte o muzică ce le-a oferit exact ceea ce căutau în frumoasele după-amieze de primăvară în aer liber: sentimentul de liniște și armonie.

„Am venit să ascult Mozart, este foarte interesant și diferit față de fiecare prilej cu care am ascultat Mozart până acum. Este intervenția păsarilor, a vântului, a altor trecători ce sunt surprinși. Dar cred că asta a fost și intenția interpretului, să se integreze într-o viață activă”.

„A fost excelent, un eveniment ce a făcut ziua mai frumoasă. Nu mă așteptam să am parte de un regal muzical în parc. Aș mai fi stat încă o oră în picioare, fără probleme”, au declarat câțiva dintre sutele de bucureșteni s-au oprit din plimbarea lor atrași de ineditul acestor evenimente și de muzica lui Horia Mihail. Deopotrivă pianul și pianistul au devenit vedete, fiecare fiind admirat și răsplătit cu aplauze.
”Este foarte interesant să vezi cum oameni care, de altfel, poate nu au legătură cu muzica clasică se opresc și chiar le face plăcere ce aud. Sunt bucuros și cred că pe unii dintre ei îi voi regăsi în sala de concert, acesta fiind și scopul unor evenimente ca acestea, în spații mai puțin convenționale”, declară Horia Mihail.

Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvențele posturilor publice de radio.
Eveniment recomandat de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural și Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, Senia Music

Parteneri: Chez Marie, Societatea de Muzică Veche, Continental Hotels

Parteneri culturali: Orchestrele și Corurile Radio România, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Direcția Municipală de Cultură Mediaș, Teatrul de Artă din Deva, Muzeul Mixt Tecuci , Casa de Cultură Tecuci , Primaria Municipiului Tecuci, Casa de cultură din Roman, Primaria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Filarmonica de stat din Pitești, Filarmonica de stat din Sibiu , Filarmonica de stat din Brașov, Filarmonica de stat din Tg. Mureș, Filarmonica de stat din Oradea, Asociația culturală Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primăria din Sânnicolau Mare, Sala cu orgă din Chișinău, ICR New York.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău