Horia Mihail: ”Chișinăul este un loc în care revin de fiecare dată cu multă plăcere”

  • 25 Martie 2016 12:46
Horia Mihail: ”Chișinăul este un loc în care revin de fiecare dată cu multă plăcere”

Turneul ”Pianul Călător”, ajuns anul acesta la cea de-a șasea ediție și care urmează să se desfășoare în 19 localități din România și Republica Moldova, a debutat aseară la Sala cu Orgă din Chișinău.

Ina Guțu, reporter Radio România Chișinău a surprins o parte din atmosfera creată de maestrului Horia Mihail și Orchestra de Cameră din Chișinău, sub bagheta lui  Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio din România.

O mică accidentare la una dintre mâini, l-a determinat pe maestrul Horia Mihail să modifice o parte din  programul prestabilit. Renunțând la Chopin, a interpretat, pe scena de la Chișinău, mai mult Mozart și Ceaikovski.

Pianul călător a fost așteptat la Chișinău de melomani de diferite vârste.

”Cel mai mult la dumnealui mi-a plăcut că apăsa pe o notă și transmitea toată energia publicului,  se vedea totul pe față și cânta cu cea mai mare plăcere. Maestrul cântă cu atitudine frumoasă ” ne-a declarat o tânără viitoare pianistă.

”Bineînțeles că pasiunea m-a adus aici. Horia Mihail a mai fost aici cu diferte ocazii, inclusiv la Flautul de Aur. Vreau să-l ascult pentru că el cântă într-un mod deosebit. Mă face să simt emoții, îți dă o vervă de viață” ne-a declarat Ion Borodac, îndrăgostit și el de modul de interpretare al pianistului din România.

Eu îmi doresc să fie Unirea cu România, și din acest motiv am venit la acest concert. Fiindcă tatăl meu a luptat pentru aceasta și copiii mei învață în România. Eu mă bucur că măcar prin asemenea evenimente noi avem legătură cu România”   

Concertele la Chișinău sunt o mare bucurie, a mărturisit înainte de concert pentru Radio Chișinău, maestrul Horia Mihail.

”Este iarăși un motiv de bucurie faptul că sunt alături de debutul unui bun prieten și unui mare dirijor, este vorba de Tiberiu Soare aici la Chișinău. Ultima dată am fost aici toamna trecută alături de doi buni prieteni, Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru, violoniștii care împreună cu mine creăm duelul viorilor.  Chișinăul este un loc în care revin de fiecare dată cu multă plăcere. Am întâlnit de la bun început un public cunoscător, care știe să aprecieze muzica de calitate”, a declarat Horia Mihail.

Ajuns anul acesta la cea de-a 6-a ediție, Turneul Pianul Călător să se desfășoară în perioada 24 martie - 21 mai în 19 de localități. La finalul turneului din acest an, ”pianul călător” urmează să rămână la Alba Iulia.

Pianul Călător este un proiect Radio România, organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo și Fundația Marconi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău