Hong Kong | Ziarul pro-democrație Apple Daily și-a publicat ultima ediție joi, ''o zi tristă pentru libertatea presei''

  • 25 Iunie 2021 09:03
Hong Kong | Ziarul pro-democrație Apple Daily  și-a publicat ultima ediție joi, ''o zi tristă pentru libertatea presei''

Ziarul pro-democrație Apple Daily din Hong Kong și-a publicat joi ultima ediție, la o săptămână după arestarea mai multor directori acuzați de "complicitate cu forțe străine", una dintre infracțiunile incluse în controversata lege privind securitatea națională pe care Beijingul a impus-o anul trecut în Hong Kong, informează agențiile internaționale de presă.

Autoritățile din Hong Kong au folosit aceeași acuzație pentru a îngheța cu câteva zile înainte activele ziarului, despre care susțin că a publicat peste 30 de articole în care a cerut sancțiuni internaționale împotriva guvernelor de la Beijing și Hong Kong, ceea ce, spun ele, constituie o ''conspirație cu țări străine''.

Controversata lege prevede pedepse mergând până la închisoare pe viață pentru cazuri precum secesiune, subversiune, terorism sau complicitate cu forțe străine și a fost puternic criticată de mișcarea pro-democrație din oraș, care consideră că această legislație va pune capăt autonomiei și libertăților de care se bucură fosta colonie britanică.

''Este o zi tristă pentru libertatea presei din Hong Kong și din întreaga lume'', a reacționat președintele american, Joe Biden, după închiderea ziarului, cunoscut pentru poziția sa critică față de autoritățile de la Beijing.

''Intensificarea represiunii din partea Beijingului a ajuns la un asemenea nivel încât Apple Daily, un bastion al jurnalismului independent atât de necesar în Hong Kong, și-a încetat acum publicarea'', a punctat Biden într-un comunicat, citat de EFE și DPA.

''Prin arestări, amenințări și prin forțarea unei legi a securității naționale care incriminează libertatea de exprimare, Beijingul a insistat să-și exercite puterea pentru a suprima presa independentă și a reduce la tăcere opiniile disidente''. ''Beijingul trebuie să înceteze persecutarea presei independente și să-i elibereze pe jurnaliștii și directorii de presă care au fost reținuți. Actul de jurnalism nu este o crimă'', a insistat președintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a acuzat guvernul chinez că ''neagă libertățile fundamentale și atacă autonomia Hong Kong-ului și instituțiile și procesele sale democratice'', într-un mod ''incompatibil cu obligațiile sale internaționale''. Statele Unite nu vor renunța să sprijine poporul din Hong Kong, a mai spus Biden, adăugând că jurnaliștii sunt ''mai necesari ca oricând'' în acest teritoriu și ''peste tot în lume unde democrația este amenințată''.

Uniunea Europeană și Reporteri fără Frontiere au acuzat și ele Beijingul pentru închiderea publicației și au spus că aceasta indică o suprimare a libertății presei în Hong Kong.

Apple Daily a fost fondat în urmă cu 26 de ani și avea un tiraj de aproximativ 80.000 de exemplare.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău