Hong Kong va interzice purtarea de măști în timpul manifestațiilor (presă)

  • 03 Octombrie 2019 15:28
Hong Kong va interzice purtarea de măști în timpul manifestațiilor (presă)

Executivul din Hong Kong va interzice în viitorul apropiat purtarea de măști în timpul manifestațiilor, în încercarea de a pune capăt unei crize politice inedite ce durează de patru luni în această fostă colonie britanică, informează mass-media locale, citate de AFP, preluat de AGERPRES.

Hong Kong-ul este de la începutul lui iunie scena unor acțiuni aproape zilnice pentru a denunța îngrădirea libertăților și ingerințele tot mai mari ale Beijingului în problemele acestei regiuni semiautonome și a cere reforme democratice.

Nici guvernul central chinez, nici executivul din Hong Kong, care se supune Beijingului, nu au reușit să calmeze mișcarea de contestare, care generează confruntări tot mai violente între forțele de ordine și cele radicale.

Pentru a nu fi identificați și a evita viitoare urmăriri judiciare, manifestanții poartă majoritatea măști pe față și adesea căști, ochelari de protecție și măști de gaz pentru a se proteja de gaze lacrimogene și proiectile trase de poliție.

Însă, potrivit South China Morning Post, executivul local speră să-i descurajeze pe manifestanți să mai iasă în stradă, invocând o lege de urgență ce datează de pe vremea colonială și care nu necesită un vot în Consiliul legislativ, parlamentul local.

Președinta executivului, Carrie Lam, ar urma să anunțe vineri această decizie, subliniază Post.

Marți a fost ziua cea mai violentă la Hong Kong de la începutul mobilizării. Forțele de ordine au tras un număr record de 1.400 de grenade lacrimogene, 900 de gloanțe de cauciuc și 230 de gloanțe de burete, iar un polițist a tras pentru prima dată cu un glonț real asupra unui manifestant, care a fost grav rănit.

De atunci, parlamentarii pro-Beijing și-au întețit presiunile pentru a-i cere lui Carrie Lam să acționeze.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău