Hong Kong | UE denunță reforma electorală, amenință Beijingul cu "noi măsuri"

  • 12 Martie 09:09
Hong Kong | UE denunță reforma electorală, amenință Beijingul cu

Uniunea Europeană a denunțat joi, într-o declarație a șefului diplomației Josep Borrell, reforma sistemului electoral din Hong Kong impusă de China și a amenințat Beijingul că va "lua măsuri suplimentare" împotriva încălcării principiului "o țară, două sisteme", notează AFP, potrivit Agerpres.

"Decizia luată joi constituie o nouă încălcare a principiului +o țară, două sisteme+ (...) Uniunea Europeană va avea în vedere luarea de măsuri suplimentare", a avertizat Josep Borrell în această declarație publicată în numele celor 27 de membri ai UE.

Parlamentul chinez a aprobat joi aproape în unanimitate o reformă a sistemului electoral din Hong Kong, care va da puterii un drept de veto la alegerile legislative asupra candidaților opoziției militând pentru democrație.

Această decizie "va avea un impact semnificativ asupra responsabilității democratice și pluralismului politic din Hong Kong", a denunțat UE.

Uniunea Europeană "îndeamnă autoritățile chineze și din Hong Kong să restabilească încrederea în procesul democratic din Hong Kong și să pună capăt persecuției celor care apără valorile democratice".

"Având în vedere această decizie foarte recentă, Uniunea Europeană va avea în vedere luarea de măsuri suplimentare și va acorda o atenție sporită situației din Hong Kong în contextul relațiilor generale dintre Uniunea Europeană și China", a precizat documentul.

Miniștrii de externe ai UE se reunesc pe 22 martie pentru a pregăti summitul european din 25 și 26 martie, în cursul căruia liderii europeni trebuie să decidă strategia lor față de China.

UE încearcă fără succes de luni de zile să constrângă Beijingul să respecte principiul "o țară, două sisteme" și să pună capăt represiunii opoziției pro-democrație din Hong Kong. Europenii au limitat exporturile de echipamente care pot fi utilizate pentru supraveghere și represiune și au adoptat o serie de măsuri pentru a ajuta societatea civilă. Impactul acestor măsuri a fost evaluat în cadrul unei reuniuni la 22 februarie și au fost discutate noi dispoziții, având în vedere deteriorarea situației, a anunțat Josep Borrell. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24
Nori împrăștiați
Umiditate:78 %
Vint:5,66 m/s
Wed
25
Thu
25
Fri
27
Sat
26
Sun
23

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău