Hong Kong: Magnatul media Jimmy Lai, condamnat la 14 luni de închisoare pentru implicare în protestele pro-democrație

  • 16 Aprilie 2021 15:23
Hong Kong: Magnatul media Jimmy Lai, condamnat la 14 luni de închisoare pentru implicare în protestele pro-democrație

​Magnatul media Jimmy Lai a fost condamnat la 14 luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat de implicare în protestele pro-democrație din Hong Kong, anunță BBC și News.ro.

Lai, în vârstă de 73 de ani, fondator al Apple Daily și critic vehement al Beijingului, a fost unul dintre activiștii prezenți vineri în fața tribunalului care au fost găsiți vinovați că au avut legături cu demonstrațiile pro-democrație din 2019.

Alți opt activiști au fost condamnați vineri pentru că au participat la două demonstrații, pe 18 august și pe 31 august 2019.

Între ei, veteranul Martin Lee, în vârstă de 82 de ani, și avocata Margaret Ng, în vârstă de 73 de ani, ale căror sentințe au fost suspendate.

Săptămâna aceasta, ziarul Apple Daily a publicat o scrisoare scrisă de mână de Lai, trimisă din închisoare, în care spunea: „Este responsabilitatea noastră, ca jurnaliști, să căutăm dreptatea. Atâta timp cât nu suntem orbiți de tentații incorecte, atâta timp cât nu lăsăm răul să reușească prin noi, ne îndeplinim responsabilitatea”.

Lai a primit o condamnare cu 15 luni de închisoare pentru demonstrația din 18 august 2019, redusă cu trei luni pentru circumstanțe atenuante, și o condamnare cu 8 luni de închisoare pentru cea din 31 august, din care va executa două luni.

El a fost acuzat de alte șase infracțiuni, două dintre care au fost impuse sub noua Lege a securității naționale, care îi pot aduce închisoarea pe viață. Este posibil ca procurorii să îi aducă alte învinuiri.

Legea securității naționale implementată în Hong Kong de China anul trecut care incriminează secesiunea și subminare a fost amplu criticată de comunitatea internațională ca având un limbaj ambiguu ce poate fi folosit pentru suprimarea opoziției.

Sursa: Hotnews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău