Hollande: fundamentalismul religios profită de pasiuni și temeri

  • 06 Aprilie 2015 21:09
Hollande: fundamentalismul religios profită de pasiuni și temeri

Președintele francez Francois Hollande a avertizat luni, 6 aprilie, în legătură cu intensificarea fundamentalismului religios, invocând atacul de la Garissa din Kenya, însă și situația din Nigeria și Irak, relatează AFP.

'Suntem din nou reuniți într-un loc al unei drame, această casă care a fost ieri scena unei tragedii teribile', a declarat șeful statului francez în timpul unei ceremonii organizate pentru omagierea 44 de copii evrei arestați în urmă cu 71 ani de Gestapo la Izieu (centrul Franței).

'Răul nu s-a oprit la porțile acestei case, el renaște de fiecare dată când ideologii totalitare sau fundamentalismul religios profită de pasiuni și temeri', a adăugat șeful statului în fața acestei case care a găzduit copiii dintre care niciunul nu a supraviețuit deportării.

Președintele a menționat cazul celor '150 de studenți, majoritatea creștini, masacrați de fanatici' în Kenya săptămâna trecută și 'genocidul (etnicilor) tutsi' din 1994 din Rwanda.

'În Siria, Irak, în momentul în care vorbesc, minorități sunt persecutate pentru pentru religia lor, pentru originile lor, tradițiile lor, bărbați, femei, copii. În Nigeria, copii, fete sunt răpiți, violați și executați de o sectă care ucide musulmani sub pretextul islamului', a mai spus Francois Hollande.

'De fiecare dată a continuat el - evrei sunt uciși pentru că sunt evrei, creștini pentru că sunt creștini. Și musulmani pentru că sunt musulmani', a adăugat președintele francez.

Reamintind 'încercările teribile' reprezentate de atentatele de la începutul lunii ianuarie la Paris în care au fost ucise 17 persoane, el le-a cerut încă o dată francezilor să fie uniți mai mult ca niciodată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău