Ion Tăbârță: „Era evident că PDM și PSRM nu vor nici un fel de coaliție cu Blocul ACUM. Scopul lor a fost să culpabilizeze Blocul ACUM în fața societății și a partenerilor externi

  • 31 Mai 2019 13:43
Ion Tăbârță: „Era evident că PDM și PSRM nu vor nici un fel de coaliție cu Blocul ACUM. Scopul lor a fost să culpabilizeze Blocul ACUM în fața societății și a partenerilor externi

Partidul Democrat invită oficial la negocieri Partidul Socialiștilor în vederea inițierii discuțiilor pentru crearea unei majorități parlamentare. Democrații au anunțat astăzi, după o ședință a formațiunii, că sunt gata să voteze și un președinte al Parlamentului din partea PSRM. Socialiștii au anunțat că vor examina propunerea, dar analiștii politici consideră că cele două formațiuni ar fi convenit deja în privința alianței, urmând doar ca înțelegerile să fie oficializate, relatează Radio Chișinău.

Biroul permanent al PDMa decis să delege conducerea formațiunii să întreprindă toate acțiunile pentru a evita alegerile parlamentare anticipate. În acest context, PDM a decis deja că va invita Partidul Socialiștilor în mod oficial la discuții în vederea formării unei majorități parlamentare. Purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gămurari.

"În cadrul discuțiilor, vor fi abordate și propunerile anunțate deja public de Partidul Socialiștilor privind formarea unei majorități parlamentare și a Guvernului, unele dintre ele sunt realizabile, inclusiv votarea unui președinte al Parlamentului din fracțiunea PSRM. În același timp, urmează să fie discutate și propunerile de guvernare ale Partidului Democrat", a menționat Vitalie Gamurari.

La briefingul PDM la care a fost anunțată decizia, a fost prezent și liderul formațiuni Vlad Plahotniuc, acesta negând informațiile că ar fi avut probleme de sănătate.

Partidul Socialiștilor a difuzat o reacție la anunțul PDM în care menționează că a luat act de propunere, pe care urmează să o prezinte spre analiză și decizie Consiliului Republican al Partidului. Purtătoarea de cuvânt a PSRM, Irina Astahova, a comunicat pentru Radio Chișinău că încă nu a fost stabilită data ședinței Consiliului Republican.

În același timp, analiștii contactați de Radio Chișinău sunt de părere că PSRM și PDM au convenit demult alianța de guvernare, urmând doar ca aceasta să fie oficializată. Scenariul unei asemenea coaliții era pregătit încă din vara anului trecut, iar implementarea acestuia a fost amânată din cauza refuzului Moscovei, care, între timp, cel mai probabil, a promit garanțiile necesare că interesele sale vor fi respectate, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță.

"Era evident că PDM și PSRM nu vor nici un fel de coaliție cu Blocul ACUM. Scopul lor a fost să culpabilizeze Blocul ACUM în fața societății și a partenerilor externi. Scenariul coaliției PDM-PSRM era demult convenit, pur și simplu acum se trece la realizarea lui", a spus Ion Tăbârță.

O opinie similară a exprimat și comentatorul politic Nicolae Negru. El menționează că este necesar că societatea să ceară discuții cât mai transparente între cele două formațiuni și asigurări că va fi respectat cursul european al Republicii Moldova.

"Ar trebui să cerem de la PDM și PSRM maximă transparență, să vedem încotro se îndreaptă aceste negocieri, dacă va fi respectat cursul european al Republicii Moldova, dacă acordul de asociere cu UE rămâne în vigoare. Dacă nu, sigur că societatea va trebui să reacționeze", a precizat Nicolae Negru.

Amintim că cele două formațiuni au avut o întrevedere oficială, mediată de Igor Dodon, după care au anunțat că există mai multe divergențe pe subiecte politice. Igor Dodon, lider neformal al PSRM, declara acum două săptămâni că socialiștii au decis să negocieze cu Blocul ACUM și considera improbabilă posibilitatea unei coaliții cu PDM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău