Valeriu Cosarciuc: „Noi aici în R.Moldova așteptăm că o să vină știți, o companie care este monopolistă și o să ne facă fericiți. Nu, trebuie singuri să căutăm soluții”

  • 21 Iunie 2019 16:55
Valeriu Cosarciuc: „Noi aici în R.Moldova așteptăm că o să vină știți, o companie care este monopolistă și o să ne facă fericiți. Nu, trebuie singuri să căutăm soluții”

În urma ploilor puternice cu grindină din ultimele săptămâni au fost afectate mii de hectare de terenuri de culturi agricole. Fermieri, rămași neprotejați în fața intemperiilor, spun că au suferit pierderi considerabile, deși în opinia unora, volumul total al pagubelor ar putea fi estimat doar în toamnă, relatează Radio Chișinău.

Potrivit datelor Federației Naționale a Fermierilor din R.Moldova, peste 20 de mii de hectare de vii și livezi au fost afectate de ploile puternice cu grindină din ultimele săptămâni. Solicitat de Radio Chișinău, președintele Federației, Valeriu Cosarciuc, a menționat că aceste pierderi ar fi fost mult mai mici, dacă s-ar fi acordat atenția cuvenită infrastructurii.

În opinia sa, fermierii ar putea să fie protejați de urmările calamităților printr-o lege cu privire la compensare, fiind mediatizată mai mult asigurarea acestora pentru cazuri excepționale. Valeriu Cosarciuc a mai propus să fie implimentate o serie de inovații tehnologice, în  sprijinul fermierilor, după exemplul României, unde a fost creată o aplicație, prin care fermierii își pot vinde roada on-line.

„În România, mai ales pentru micii fermieri a apărut o aplicație simplă, dar foarte utilă – bursa electronică. Atunci când țăranul își poate scoate cantitatea de grâu, sau alte produse la această bursă. Automat aceste produse se formează într-un lot din mii de tone, nu numai de zeci sau sute, cum are fermierul singur. Noi aici în Moldova așteptăm că o să vină știți, o companie care este monopolistă și o să ne facă fericiți. Nu, trebuie singuri să căutăm soluții”, a spus Valeriu Cosarciuc

Am discutat și cu Președintele unei asociații locale din Sipoteni, Andrei Josanu, care a estimat aproximativ pierderile din localitate sa. El este de părerea că fermierii nu apelează la serviciile companiilor de asigurări deoarece nu au încredere în această procedură:

„În partea satului unde suntem noi a fost afectat în proporție  40 procente, în partea cealaltă – de 70-80… Patru pălituri de grindină pe măr… Noi cum am lucrat așa o să lucrăm. Statul se implică - dacă fondul AIPA este de 900 milioane lei… Cred că ar fi bine să se majoreze până la un miliard. În ce privește asigurarea - oamenii nu prea se grăbesc să se asigure, că e ușor de dat banii, dar e greu de scos banii, nu-i chiar transparentă chestia asta cu asigurarea, au fost cazuri când oamenii nu au primit banii pentru asigurare, cred că vă amintiți de cazul Sudzucker”, a menționat Andrei Josanu.

Referitor la previziunile pentru recolta din acest an, președintele Federației Naționale a fermierilor și-a exprimat îngrijorarea că în situația actuală, micii fermierii ar putea să fie presați de monopoliștii, care ar putea să dicteze prețuri derizorii de achiziție a mărfurilor.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău