Haruki Murakami a cerut să fie retras de pe lista nominalizaților la premiul alternativ Nobelului pentru Literatură

  • 16 Septembrie 2018 14:27
Haruki Murakami a cerut să fie retras de pe lista nominalizaților la premiul alternativ Nobelului pentru Literatură

Scriitorul japonez Haruki Murakami a solicitat retragerea de pe lista nominalizaților la premiul alternativ Nobelului pentru Literatură, anulat anul acesta din cauza unui scandal de abuzuri sexuale în care este implicată Academia suedeză, argumentând că dorește să se concentreze asupra scrisului, informează duminică Reuters.

Șansele la Nobel ale lui Murakami, unul dintre autorii japonezi cu cel mai mare succes în afara granițelor țării, sunt analizate în fiecare an cu deosebită atenție în Japonia.

Murakami a mulțumit pentru nominalizare, dar a spus că dorește să se "concentreze asupra scrisului, departe de atenția presei", au scris organizatorii New Academy Prize pentru Literatură pe Facebook, anunțând retragerea scriitorului.

Organizatorii nu au oferit detalii suplimentare în legătură cu decizia lui Murakami.

Premiul alternativ a fost înființat de un grup de personalități culturale suedeze după ce Nobelul pentru Literatură de anul acesta a fost anulat în urma scandalului de hărțuire sexuală în care este implicată Academia suedeză.

Pe lista autorilor nominalizați se mai află autorul britanic Neil Gaiman, scriitoarea Maryse Conde, originară din Guadelupa, și autoarea vietnameză Kim Thuy.

Cu toții și-au "exprimat entuziasmul pentru nominalizare", se mai spune în declarația organizatorilor. Câștigătorul va fi anunțat în luna octombrie. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău