Hârtie igienică „Realitate”, „friptură cu arzător”, „element de încălzire josnic” sau „pielița plastică” - greșeli care au dus la respingerea de către ASP a solicitărilor unor companii

  • 11 Decembrie 2018 13:06
Hârtie igienică „Realitate”, „friptură cu arzător”, „element de încălzire josnic” sau „pielița plastică” - greșeli care au dus la respingerea de către ASP a solicitărilor unor companii

Cele mai solicitate servicii lingvistice sunt redactarea și aprobarea denumirilor de întreprinderi, instituții, organizații, redactarea textelor publicitare și aprobarea textelor pentru ștampile, anunță Agenția Servicii Publice (ASP). Totuși, unele denumiri de produse sau texte publicitare nu au fost acceptate din cauza greșelilor, inlusiv a calchierilor din limba rusă.

Potrivit unui comunicat al instituției, cele mai frecvente țin de absența cratimei în cuvinte compuse, folosirea cratimei acolo unde nu este cazul, folosirea improprie a unor termeni, a pleonasmelor, scrierea denumirilor oficiale cu minuscule, dar și utilizarea calchierilor din limba rusă. „De exemplu: agro-alimentar în loc de agroalimentar, vice-director în loc de vicedirector, soluția cea mai ideală în loc de soluția ideală ș.a. În textele de publicitate au fost depistate greșeli precum: Construim cu stafide (rus. Строим с изюминкой), Gingașă împărăție bătută cu frișcă (rus. Нежное королевство взбитых сливок), Ultimele sunt bune (rus. Остатки сладки). În instrucțiuni de utilizare a unor aparate: scoateți pielița plastică în loc de înlăturați pelicula și element de încălzire josnic în loc de element de încălzire inferior. În denumiri de produse: blincuri (rus. блины), coreică de porc în loc de antricot, friptură cu arzător în loc de friptură la grătar. Un răspuns negativ au primit și solicitanții denumirilor de produse: rachiu „Lacrima Basarabiei” și hârtie igienică „Realitate”, precizează ASP. 

Agenția a aprobat, în august-noiembrie curent, 1.210 denumiri de unități de drept și 803 texte pentru ștampile. În ordinea frecvenței solicitărilor urmează serviciul de redactare și autorizare a textelor publicitare, fiind prestate 949 de servicii.  În aceeași perioadă, au fost verificate, redactate și aprobate 25 de denumiri de străzi pentru autoritățile publice locale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău