HARTĂ. Pe unde ajunge gazul rusesc în Europa. Polonia și Bulgaria sunt țări de tranzit

  • 27 Aprilie 2022 14:51
HARTĂ. Pe unde ajunge gazul rusesc în Europa. Polonia și Bulgaria sunt țări de tranzit

Rusia a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, pe motiv că cele două țări nu au plătit în ruble pentru livrarea combustibilului. Comisia Europeană a descris decizia de a opri livrările drept o tentativă de „șantaj” și a spus că coordonează un răspuns între statele membre UE.

Gazprom a informat miercuri că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat. Compania a avertizat Polonia și Bulgaria, care sunt ambele țări de tranzit pentru gazul rusesc, că dacă vor folosi gazul care este destinat altor state, atunci compania va reduce fluxurile de tranzit, scrie DIGI24.

pe unde ajunge gazul rusesc in europa harta cnn
Pe unde ajunge gazul rusesc în Europa. Foto: CNN

Polonia este dependentă în proporție de 50% de gazul rusesc, dar Bulgaria este 100% dependentă. Pregătindu-se, însă, pentru o astfel de situație, statele europene dependente de gazul rusesc și-au crescut rezervele.

Compania poloneză de gaze PGNiG, de exemplu, spune că a rezervele din țară sunt pline în proporție de 80%. Europa se află și ea la sfârșitul sezonului rece, așa că cererea va fi scăzută. Bulgaria primește de obicei 100% din gazul său din Rusia, iar Polonia este aproape la fel de dependentă, dar cele două țări nu folosesc atât de mult gaz în mixul lor energetic, în mare parte pentru că încă depind foarte mult de cărbune pentru generarea de energie.

Polonia a spus că are suficient gaz în depozite și că consumatorii nu vor avea probleme. Bulgaria și-a asigurat aprovizionarea pentru „cel puțin o lună”, a declarat ministrul Energiei, Alexander Nikolov, reporterilor de la Sofia.

cnn grafic dependenta gaz
Ponderea gazului rusesc în mixul energetic al statelor europene. Foto: CNN

Oprirea unilaterală a livrărilor de gaze către clienții din Europa este „încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj”, arată președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o reacție la anunțul Gazprom. 

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut brusc după ce Rusia a oprit livrările către Polonia și Bulgaria, accentuând astfel și mai mult tensiunile în regiune. După anunțul producătorului și distribuitorului de gaze din Rusia, cotațiile futures din Olanda s-au mărit cu 24% până la valoarea de 127,50 de euro pe MWh-oră, cel mai mare nivel din 1 aprilie.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut țărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia își vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăți în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble rusești.

Aceasta este prima întrerupere către Europa de când disputele privind prețul gazelor dintre Rusia și Ucraina în 2006 și 2009 au dus la întreruperi în continuarea aprovizionării către statele europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău