HARTĂ | Cel puțin 7.000 de lucrători medicali din întreaga lume au murit de Covid-19, salvând pacienți. Numărul real ar putea fi mult mai mare

  • 15 Septembrie 2020 18:45

O nouă analiză a Amnesty International a constatat că cel puțin 7.000 de lucrători din domeniul sănătății au murit în întreaga lume după ce au contractat COVID-19.

Cel puțin 1.320 de lucrători din domeniul sănătății au murit doar în Mexic, cea mai mare cifră cunoscută dintr-o țară, citează din raport sănătateinfo.md.

HARTĂ | Cel puțin 7.000 de lucrători medicali din întreaga lume au murit de Covid-19, salvând pacienți. Numărul real ar putea fi mult mai mare

sursa raport și foto: Amnesty International

Amnesty International a înregistrat, de asemenea, un număr mare de decese ale lucrătorilor din domeniul sănătății în SUA (1.077) și Brazilia (634), unde ratele de infecție și deces au fost ridicate pe tot parcursul pandemiei, precum și cifre alarmante în Africa de Sud (240) și India (573) , unde ratele de infecție au crescut în ultimele luni.

„Faptul că șapte mii de oameni au murit, încercând să-i salveze pe alții este o criză la o scară zguduitoare. Fiecare lucrător în domeniul sănătății are dreptul să fie în siguranță la locul de muncă și este revoltător că atât de mulți plătesc prețul final”, a declarat Steve Cockburn, șeful programului de Justiție Economică și Socială la Amnesty International.

 

„La multe luni de la pandemie, lucrătorii din domeniul sănătății mor în continuare în proporții îngrozitoare în țări precum Mexic, Brazilia și SUA, în timp ce răspândirea rapidă a infecțiilor în Africa de Sud și India arată necesitatea ca toate statele să ia măsuri. Trebuie să existe o cooperare globală pentru a ne asigura că toți lucrătorii din domeniul sănătății beneficiază de echipamente de protecție adecvate, astfel încât aceștia să-și poată continua activitatea vitală fără a-și risca propria viață”.

Într-un raport din 13 iulie, Amnesty International a constatat că peste 3.000 de lucrători din domeniul sănătății au murit după ce au contractat COVID-19. Cele mai recente cifre sunt determinate de creșterea ratelor de COVID-19 în mai multe țări, precum și de disponibilitatea noilor date.

Țările cu cel mai mare număr estimat de lucrători din domeniul sănătății care au decedat din cauza COVID-19 includ Mexic (1.320), SUA (1.077), Marea Britanie (649), Brazilia (634), Rusia (631), India (573), Africa de Sud (240), Italia (188), Peru (183), Iran (164) și Egipt (159).

Este important de menționat că cifrele pentru țări nu pot fi întotdeauna direct comparabile, din cauza metodelor diferite de colectare a datelor și definițiilor lucrătorilor din domeniul sănătății în diverse țări. Este probabil ca aceste cifre să fie o subestimare semnificativă, din cauza subraportării de către multe dintre țările incluse în analiză.

Greva din Africa de Sud

Noile cifre ale Amnesty International apar în contextul unei acțiuni de protest. Se așteaptă ca Sindicatul Național al Educației, Sănătății și Muncitorilor (Nehawu) să organizeze o grevă la nivel național pe 10 septembrie, dacă solicitările lor nu vor fi îndeplinite.

Guvernul nu a reușit până acum să îndeplinească cerințele lucrătorilor, care includ furnizarea adecvată de echipamente de protecție individuală, implicarea activă a lucrătorilor în comitetele de securitate și sănătate în muncă (SST) la locul de muncă, asistență psihosocială, transport și plată pentru riscuri pentru lucrătorii din prima linie.

La începutul lunii august, se știa că cel puțin 240 de lucrători din domeniul sănătății au murit în Africa de Sud după ce au contractat COVID-19. Africa de Sud a cunoscut o creștere a deceselor legate de COVID-19 din iulie și există acum mai mult de jumătate de milion de cazuri confirmate în toată țara.

Creșterea numărului de infecții în India

India a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 în ultimele câteva luni, cu peste 3.690.000 de cazuri confirmate în toată țara și peste 65.000 de decese. Cifrele Ministerului Sănătății apărute în mass-media săptămâna trecută arătau că peste 87.000 de lucrători din domeniul sănătății au fost infectați, iar 573 au murit. Peste jumătate din decesele lucrătorilor din domeniul sănătății (292) au avut loc în statul Maharashtra.

1.320 de decese în Mexic

Numărul infecțiilor cu COVID-19 a trecut recent de șapte milioane în America Latină, iar Amnesty International a înregistrat un număr deosebit de mare de decese ale lucrătorilor din domeniul sănătății în Mexic (1320), Brazilia (634) și Peru (183).

În Mexic, numărul oficial de decese printre lucrătorii din domeniul sănătății este uimitor – 1.320. Începând din 25 august, Ministerul Sănătății din Mexic a confirmat 97.632 de cazuri de COVID 19 în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății.

Au fost raportat că angajații care asigură igiena și curățenia în spitalele din Mexic sunt deosebit de vulnerabili la infecții. Serviciile de curățenie în Mexic sunt externalizate, ceea ce înseamnă că angajații beneficiază de o protecție mai mică.

Amnesty International a subliniat faptul că guvernul mexican a ținut un registru detaliat al deceselor lucrătorilor din domeniul sănătății, cu date dezagregate despre vârstă, sex și profesie. O astfel de transparență este esențială și toate țările ar trebui să pună la dispoziție acest tip de detalii.

Lipsa de echipamente și protocoale clare în Brazilia

În Brazilia, cel puțin 634 de lucrători din domeniul sănătății au murit din cauza COVID-19. Potrivit Associação Brasileira de Saúde Coletiva (ABRASCO), o asociație de profesioniști din domeniul sănătății, lucrătorii din domeniu s-au plâns de insuficiența EIP, de lipsa unor protocoale clare pentru gestionarea infecțiilor, de absența sprijinului pentru sănătatea mintală, de lipsa protecției sociale minime pentru membrii familiei etc. 

„De-a lungul pandemiei, guvernele au declarat lucrătorii din domeniul sănătății ca fiind eroi, dar acest lucru sună gol atunci când atât de mulți mor din cauza lipsei de protecție de bază. Cerem tuturor guvernelor să ia măsuri urgente pentru a proteja viața lucrătorilor din domeniul sănătății. În afară de asigurarea cu echipamente de protecție, aceștia trebuie să asculte lucrătorii din domeniul sănătății care vorbesc despre condițiile lor de muncă”, a spus Steve Cockburn.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău