Haos la nivel mondial în sistemul energetic din cauza valului de frig

  • 15 Ianuarie 2021 11:25
Haos la nivel mondial în sistemul energetic din cauza valului de frig

Temperaturile reduse înregistrate în emisfera nordică au provocat haos pe piețele energetice și au deteriorat infrastructura energetică, astfel că gospodăriile din Japonia și până în Franța au fost îndemnate să își reducă consumul de electricitate, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Frigul a luat piața energetică prin surprindere. Creșterea consumului de energie în timpul iernii, cumulată cu o producție scăzută de energie eoliană, închiderea unor termocentrale și întârzierile înregistrate de navele care transportă gaze lichefiate au scos în evidență deficiențele cu care se confruntă sistemul energetic mondial, în contextul unor condiții meteo care urmează să devină și mai volatile.

Un fenomen meteo relativ rar, denumit vortexul polar, amenință să trimită temperaturi scăzute în America de Nord, Europa și Asia începând de la finele lunii ianuarie.

"Distorsiunile provocate de vortexul polar par să prelungească condițiile dificile din timpul iernii în unele zone din emisfera nordică și posibil din Europa. Este posibil să mai dureze. Mai multe companii încep să resimtă efectele iar prețurile ridicate la electricitate încep să îi afecteze pe marii consumatori", spune analistul David Thomas.

Condițiile meteo extreme au împins deja prețurile la electricitate, combustibili și nave de transport la cotații record.

În Asia, prețurile spot la gaze naturale lichefiate au crescut de 18 ori comparativ cu minimele înregistrate anul trecut iar prețul gazelor pe piața din Europa a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. China are probleme în a asigura aprovizionarea cu electricitate pe fondul celor mai scăzute temperaturi de după 1966. Marii consumatori industriali sunt primii cărora le-a fost redusă aprovizionarea cu electricitate, urmați de clădirile comerciale, pentru a putea fi asigurată aprovizionarea consumatorilor rezidențiali.

În Japonia, companiile de utilități au cerut consumatorilor să conserve electricitatea, iar Guvernul de la Tokyo a cerut producătorilor independenți să majoreze producția la maxim.

La începutul acestei săptămâni, operatorul rețelei energetice din Franța a emis un avertisment cu privire la nivelul ridicat al cererii și a făcut un apel către consumatori să se îmbrace mai gros în loc să pornească instalația de încălzire. La rândul său, compania de utilități Electricite de France SA i-a sfătuit pe consumatorii să amâne spălatul hainelor în contextul în care cererea de electricitate este la un nivel ridicat.

În Spania, guvernul analizează modalitățile prin care poate interveni pe piața de electricitate, după ce au avut loc creșteri bruște de prețuri, cum s-a întâmplat când cererea a explodat după ce capitala Madrid s-a confruntat cu căderi neobișnuite de zăpadă. Facturile unor consumatori de pe piața reglementară sunt legate de prețurile angro, care sunt la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Cât de frig va fi în restul iernii ar putea fi factorul crucial care va decide dacă prețurile ridicate la energie se vor menține. Însă chiar dacă temperaturile vor începe să crească, impactul asupra livrărilor de gaze lichefiate ar putea să se resimtă chiar și la vară și să se răsfrângă și asupra altor piețe. În condițiile în care nordul Asiei, cel mai mare consumator de gaze lichefiate, își reface stocurile, această cerere va susține prețurile de referință pe întreg parcursul anului 2021. În aceste condiții analiștii de la Wood Mackenzie Ltd. susțin că ceea ce se anunța a fi o vară a anului 2021 bine echilibrată ar urma să fie una din ce în ce mai tensionată. AGER

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău