Haos în presa de stat rusă: RIA și TASS au dat știri privind mutarea trupelor aflate la est de Nipru, apoi le-au retras și și-au cerut scuze

  • 13 Noiembrie 2023 12:44
Haos în presa de stat rusă: RIA și TASS au dat știri privind mutarea trupelor aflate la est de Nipru, apoi le-au retras și și-au cerut scuze

Două agenții de știri de stat rusești au publicat luni alerte în care se spunea că Moscova își mută trupele pe „poziții mai favorabile" la est de fluviul Nipru din Ucraina, însă după doar câteva minute au retras știrile, transmite Reuters.

Incidentul, unul extrem de neobișnuit, dezvăluie deruta din cadrul instituțiilor militare rusești și al presei de stat cu privire la modul în care trebuie relatată situația de pe câmpul de luptă din sudul Ucrainei, notează Reuters, potrivit Hotnews.

Ministerul Apărării a reacționat rapid, spunând că publicarea unei „informații false” despre „regruparea" trupelor în regiunea Nipru (Dnipro), ce ar fi venit de la centrul de presă al Ministerului rus al Apărării, este o „provocare”.

Luni, într-o serie de trei alerte, agenția de știri de stat RIA a transmis că cei din comandamentul grupului de forțe Dnepr al Rusiei a decis relocarea trupelor în „poziții mai favorabile" la est de Nipru.

Aceasta a adăugat că, după regrupare, forța Dnepr își va elibera o parte din trupe pentru a fi desfășurate în ofensive pe alte fronturi. RIA a scris că cei din comandamentul militar rus au fost de acord cu concluziile conducerii Dnepr și au ordonat începerea relocării trupelor.

Câteva minute mai târziu, RIA a retras toate cele trei alerte fără explicații.

O altă agenție de stat, TASS, a publicat doar o alertă privind regruparea trupelor pe poziții mai favorabile, apoi a retras-o, spunând că a fost publicată din greșeală. Aceasta și-a cerut scuze cititorilor săi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat, în conferința de presă ținută luni, să comenteze ce s-a întâmplat cu știrile publicate de cele două agenții de presă.

Armata rusă a spus săptămâna trecută că forțele sale au împiedicat o încercare ucraineană de a crea un cap de pod pe malul estic al Niprului și pe insulele din apropiere.

Forțele ucrainene au obținut duminică mici progrese pe malul estic (stâng) Niprului în regiunea Herson, pe fondul operațiunilor terestre în curs de desfășurare, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Imagini geolocalizate publicate duminică arată că forțele ucrainene au făcut mici progrese în Krynky (la 30 km nord-est de orașul Herson și la 2 km de Nipru).

Câțiva bloggeri de război ruși au continuat să afirme că forțele ruse au încercat și nu au reușit să îndepărteze forțele ucrainene din Krynky și că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în apropiere de Poyma (la 10 km sud-est de orașul Herson și la 4 km de râul Nipru), Pishchanivka (la 13 km sud-est de orașul Herson și la 3 km de Nipru) și Pidstepne (la 17 km est de orașul Herson și la 4 km de Nipru).
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău