Hackerul Guccifer, acuzat de spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton, a fost predat autorităților din SUA

  • 12 Noiembrie 2018 17:59
Hackerul Guccifer, acuzat de spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton, a fost predat autorităților din SUA

Marcel Lehel Lazăr, hacker-ul cunoscut drept „Guccifer” sau „Micul Fum”, a fost predat autorităților judiciare americane, în vederea executării pedepsei de 52 de luni de închisoare, pronunțată de către un tribunal federal din statul Virginia pentru furt de identitate cu circumstanțe agravante și acces neautorizat la computere, potrivit informațiilor furnizate, luni, Agerpres, de către Curtea de Apel (CA) Alba Iulia.

Ca urmare a unei informări primite de la Interpol, CA Alba Iulia a transmis că Marcel Lehel Lazăr a fost extrădat autorităților judiciare din Statele Unite ale Americii, în conformitate cu prevederile sentinței penale nr.61/10 septembrie 2018 a instanței. Hacker-ul a fost predat autorităților judiciare americane în urmă cu câteva zile.

„Guccifer” a fost condamnat în 2016 la închisoare, de către un tribunal federal din orașul Alexandria, după ce a pledat vinovat la două din cele nouă capete de acuzare, respectiv la acuzațiile de acces neautorizat la un sistem informatic protejat și furt de identitate în formă calificată. A fost extrădat, în primăvara lui 2016, din România în SUA, pe perioada desfășurării procedurilor judiciare, și a fost adus din nou în țară în octombrie 2016 și încarcerat inițial la Rahova.

În septembrie, CA Alba Iulia a admis cererea de extrădare în SUA a hacker-ului, predarea acestuia fiind amânată până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiționate sau a executării până la termen a pedepsei de 7 ani închisoare pe care o executa în România. Instanța a constatat atunci că sunt întrunite condițiile extrădării în ceea ce îl privește pe Lazăr și a admis cererea formulată de autoritățile judiciare din SUA, înregistrată la Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiției la data de 8 august.

„Guccifer” a făcut contestație la decizia CA Alba Iulia, contestație care i-a fost însă respinsă de către Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 5 octombrie.

În 23 octombrie, Tribunalul Hunedoara a dispus liberarea condiționată a acestuia din pedeapsa de 7 ani de închisoare primită pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor personalități din România.

„Guccifer” a fost condamnat după ce s-a stabilit că a accesat în mod repetat și fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidențiale aflate în poșta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de „Guccifer” se află George Maior și Corina Crețu.

Rolul potențial al lui Marcel Lazăr Lehel în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în primăvara lui 2016 de către Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de stat conținea circa 2.200 de e-mail-uri cu informații clasificate și alte 22 de nivel Top Secret.

Lazăr este bănuit că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numără fostul secretar de stat american Colin Powell, Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton, membri ai familiilor Bush și Rockefeller, dar și vedete din SUA.

Sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:5,66 m/s
Sun
10
Mon
13
Tue
14
Wed
15
Thu
13

Curs oficial BNM 08 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 -0.0000
USD 17.8399 -0.0000
RON 4.3609 -0.0000
UAH 0.6431 -0.0000
RUB 0.2391 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău