Hackeri nord-coreeni inculpați de procurorii americani pentru furt de criptomonde de 1,3 miliarde de dolari

  • 18 Februarie 2021 08:38
Hackeri nord-coreeni inculpați de procurorii americani pentru furt de criptomonde de 1,3 miliarde de dolari

Trei nord-coreeni acuzați că au comis o serie de atacuri informatice, în special în sectorul criptomonedelor, soldate cu un prejudiciu de circa 1,3 miliarde de dolari, au fost inculpați deautoritățile americane, relatează AFP și Reuters, preluat de Agerpres si Digi24.ro

"Acești agenți nord-coreeni, folosindu-se de tastaturile computerelor în loc de arme, furând portofolii digitale pline de criptomonedă în loc de saci cu bani lichizi, sunt numărul unu în materie de jafuri bancare din lume", a comentat procurorul federal John Demers.

Atacurile informatice au vizat numeroase companii, de la bănci până la studiouri de la Hollywood, potrivit Departamentului american al Justiției.

Jon Chang Hyok, de 31 de ani, Kim Il, de 27 de ani, și Park Jin Hyok, de 36 de ani, au furat acești bani în timp ce lucrau pentru serviciile militare nord-coreene. Park Jin Hyok a mai fost implicat într-o plângere rămasă secretă din 2018, potrivit actului de acuzare.

Răzbunare pentru defăimarea liderului nord-coreean

Departamentul Justiției susține că hackerii sunt responsabili pentru o gamă largă de activități criminale și atacuri cibernetice importante, inclusiv un atac de răzbunare din 2014 asupra Sony Pictures Entertainment pentru că a produs filmul "The Interview", care prezenta asasinarea liderului nord-coreean.

De asemenea, ei au participat la crearea malware-ului distructiv WannaCry 2.0, care a lovit puternic în special Serviciul național de sănătate britanic, când a fost pus în circulație în mai 2017.

Actul de acuzare mai menționează că hackerii au piratat sistemele informatice ale unor bănci din Asia, Mexic și Africa, că au abuzat de protocolul SWIFT de transfer între bănci, instalând aplicații malware, între martie 2018 și septembrie 2020, care au vizat aplicații de criptomonedă.

Bani spălați

Oficialii citați au adăugat că un cetățean canadiano-american a pledat vinovat pentru spălarea unei părți din acești bani obținuți de hackeri.

Actul de inculpare a fost depus pe 8 decembrie 2020 și desecretizat miercuri de un tribunal din Los Angeles.

Deși cei trei hackeri prezumați lucrează pentru guvernul nord-coreean, SUA susțin că în anumite momente ei și-au desfășurat activitatea în alte țări, inclusiv în China și Rusia.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău