Hackathonul „Nistru TruthBridge”: Trei echipe câștigătoare vor beneficia de susținere în valoare de 5500 de dolari fiecare
-
29 Ianuarie 19:15
Trei din cele 11 echipe participante la hackathonul „Nistru TruthBridge” vor beneficia de susținere în valoare de 5500 de dolari fiecare și de mentorat pentru dezvoltarea prototipurilor propuse. Echipele câștigătoare au dezvoltat și prezentat conceptele a trei proiecte cu soluții digitale de prevenire și combatere a dezinformării și a discursului instigator la ură, precum și promovarea conținutului verificat și credibil în mediul online, transmite MOLDPRES.
Timp de două zile, 26-27 ianuarie, peste 50 de persoane de pe ambele maluri ale Nistrului – specialiști în IT, jurnalism, comunicare, business, sectorul bancar și marketing – au lucrat pentru identificarea instrumentelor digitale care permit identificarea și contracararea dezinformării în timp real, înainte ca aceasta să se răspândească prea mult. Participanții au fost ghidați de mentori din Republica Moldova, România și Georgia și au testat diferite prototipuri și concepte digitale, pentru a face față dezinformării, dar și pentru a monitoriza și verifica informațiile de pe rețelele sociale. De asemenea, aceștia au învățat cum să prezinte conceptele într-un mod cât mai atractiv și să convingă publicul de utilitatea și beneficiul acestora.
„Vreau să felicit participanții pentru ingeniozitatea și ideile noi, subliniind rolul Fondului ONU pentru Consolidarea Păcii în dezvoltarea soluțiilor digitale pentru abordarea dezinformării și a discursului de ură, care duc la fragilitatea coeziunii sociale. Vă mulțumesc pentru participare și că ați lucrat cu atâta persistență la prototipurile voastre. Am rămas impresionați de ce ați reușit într-un timp atât de scurt și ne mândrim cu aceste rezultate!”, a menționat Daniela Gasparikova, reprezentant rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Cele trei echipe câștigătoare sunt:
Providence Lab: o extensie care va analiza și detecta știrile adevărate de cele false;
DDK: un instrument de monitorizare a informațiilor din surse oficiale pe o singură platformă, fără o căutare separată pe fiecare site guvernamental;
Get Innovation: un instrument care le va permite utilizatorilor de internet să evalueze conținutul unei știri după narațiunile transmise, validând sau invalidând informațiile.
Toate cele trei concepte de proiecte vor utiliza instrumente și algoritmi de analiză pentru a evalua conținutul informațiilor, identificând eventualele dezinformări. În următoarele trei luni, echipele vor beneficia de suport informațional și ghidare.
Hackathonul a fost organizat de Transparency International-Moldova cu susținerea proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și a coeziunii sociale în Moldova”, finanțat de Fondul ONU pentru Consolidarea Păcii, implementat de OHCHR, PNUD și UN Women.