HÜRRIYET | Să ne pregătim pentru un proces lung și greu în Siria

  • 26 Ianuarie 2018 11:28
HÜRRIYET | Să ne pregătim pentru un proces lung și greu în Siria

Toate semnalele arată că operațiunea de la Afrin este încă în faza de început, că va dura mult și că probabil după Afrin trebuie să ne pregătim pentru o perioadă dificilă în care vor exista de-a lungul frontierei siriene operațiuni similare.

Afirmația premierului Binali Yıldırım că "operațiunea va avea patru etape" ne dă o idee despre foaia de parcurs viitoare. Prima etapă este stabilirea unei centuri de siguranță lată de 20-30 de kilometri care urmărește frontiera la est de Hatay, la sud de Kilis și la vest de Azez, scrie HÜRRIYET.

Putem estima că limitele acestei centuri se vor întinde până la suburbiile orașului Afrin. Premierul a adăugat că a doua etapă este "distrugerea organizațiilor teroriste stabilite în centrul Afrinului și în alte zone".

Cât timp ar putea fi necesar pentru atingerea acestor ținte? Trebuie să ne amintim în acest moment că operațiunea Scutul Eufratului a început în august 2016 și s-a încheiat în martie 2017, fiind soldată cu 67 de victime. Particularitățile regiunii Afrin și faptul că amenințările sunt diferite nu ne permit să facem o estimare exactă. În orice caz, nu este realist să așteptăm încheierea în scurt timp a primelor două etape.

În declarația lui Yıldırım nu apar precizări privind a treia și a patra etapă a operațiunii. Numai că în ultimele zile am fost martorii unei serii de declarații care indicau că etapele următoare vor fi orașul Manbij și apoi regiunea din estul Eufratului. De exemplu, ministrul de externe Mevlüt Çavușoğlu spune că "Pașii pe care îi vom face nu pot fi limitați la Afrin. Există și Manbij și estul Eufratului", indicând astfel obiectivele pe termen mediu și lung.

Purtătorul de cuvânt al președinției, İbrahim Kalın, a declarat cu două seri în urmă că obiectivele Turciei privind Siria sunt deschise. Cea mai interesantă parte din declarația lui Kalın a fost următoarea:

"Operațiunea noastră va dura până când regiunea va fi curățată de organizația teroristă și până când cei aproximativ 3,5 milioane de frați sirieni care trăiesc pe teritoriul țării noastre se vor putea întoarce acasă".

Această declarație indică două obiective importante. Primul este "curățarea integrală a regiunii de elemente ale organizației teroriste" iar al doilea este "întoarcerea celor 3,5 milioane de sirieni în țara lor".

Cu siguranță, acestea nu sunt obiective care să poată fi atinse într-un termen scurt. Curățarea integrală a regiunii de elemente teroriste înseamnă intervenția Turciei într-un areal geografic lung de 400 de kilometri în linie dreaptă, de la Jarablus până la frontiera cu Irakul, controlat de PYD/YPG (grupări kurde siriene acuzate de Ankara de colaborare cu PKK și implicit de terorism - n.red.). În sudul frontierei se află cantoanele Kobani și Jazira, controlate de PYD/YPG, extensia siriană a PKK. Acest areal reprezintă aproximativ o treime din suprafața Siriei.

Declarația purtătorului de cuvânt al președinției și faptul că au fost lăsate pe dinafară aceste două cantoane controlate majoritar de elemente PYD/YPG indică o intenție privind invalidarea modelelor de administrație aplicate în aceste cantoane.

Revenirea în actualitate a operațiunilor militare împotriva elementelor armate YPG din aceste două cantoane invită, fie că se dorește sau nu, factorul SUA în ecuație. Motivul este că SUA au anunțat că își vor menține prezența în nordul și estul Siriei și că în perioada următoare vor colabora îndeaproape cu Forțele Democrate Siriene, a căror coloană vertebrală o constituie YPG. De oriunde am privi, obiectivele contradictorii din zonă arată că pe Turcia și SUA le așteaptă o perioadă extrem de complicată.

Manbij, indicat drept a treia etapă a operațiunii, este o zonă care ar putea aduce față în față Turcia și Statele Unite, din cauza prezenței în regiune a militarilor americani.

În ceea ce privește Siria, pe turci îi așteaptă un proces care nu va dura luni ci probabil o perioadă mult mai lungă.

Autor Sedat Ergin

Traducere: Florin Matei

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău