Guvernul va negocia cu CEB un împrumut de 70 milioane de euro

  • 03 Iunie 2020 16:54
 Guvernul va negocia cu CEB un împrumut de 70 milioane de euro

Guvernul și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) vor negocia un împrumut de de 70 de milioane de euro. Prima compoenentă se referă la sectorul sănătății, iar cea de-a doua presupune suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii. Inițierea negocierilor proiectului Acordului-cadru de împrumut a fost aprobată miercuri, 3 iunie, la ședința cabinetului de miniștri, transmite IPN.

Conducătorul delegației de negociatori, vicepremierul Serghei Pușcuța, a menționat că CEB s-a angajat să ofere finanțare flexibilă și în timp util țărilor membre, întru consolidarea sistemului de sănătate publică și atenuarea impactului socio-economic al pandemiei de COVID-19.

Componenta sănătate, în valoarea de 40 de milioane de euro, este pentru finanțarea achiziției, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materiale consumabile. De asemenea, este vorba despre reabilitarea și transformarea spațiilor sau unităților medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19.

A doua componentă, în valoare de 30 de milioane de euro, presupune finanțări pentru capital circulant și nevoile de investiții ale întreprinderile micro, mici și mijlocii afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile.

Guvernul Republicii Moldova estimează că resursele financiare din cadrul împrumutului să acopere cheltuielile aferente COVID-19 în perioada bugetară 2020-2022. În consecință, data limită de debursare este stabilită la 30 iunie 2022. Maturitatea maximă aferentă creditului pentru componenta Sănătate este de 15 ani și 7 ani pentru componenta Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii.

Ponderea finanțării CEB constituie maximum 90%. În cadrul componentei Sănătate, Guvernul va confinanța cheltuielile rămase cu resurse financiare din partea comunității partenerilor de dezvoltare, iar în cadrul componentei a doua., care prevede suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii, contribuția Guvernului va constitui resursele revolving ale Directoratului Liniei de Credit din proiecte similare destinate IMM, finanțate de alți creditori internaționali.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău